Northvolt är ett svenskt energiföretag som tar upp kampen om titeln som världens främsta entreprenör i den prestigefyllda tävlingen EY World Entrepreneur Of The Year 2023. Peter Carlsson, vd och grundare av Northvolt, är Sveriges representant i tävlingen som äger rum den 8 juni i Monaco. Denna utmärkelse är känd som den främsta i världen för entreprenörer och har lockat deltagare från över 45 länder.

Peter Carlsson grundade Northvolt tillsammans med Paolo Cerruti 2016 med visionen att driva omställningen till förnybar energi genom att bygga en av de största industriinvesteringarna i modern tid. Företaget är idag en ledande aktör inom batteriproduktion i Europa och sysselsätter över 4500 personer från mer än 110 länder. De har även lyckats attrahera globala tillverkare som Volkswagen, BMW, Scania och Volvo Cars som sina kunder. Northvolt strävar efter att fortsätta sin expansion genom att planera för fler fabriker med målet att utveckla världens mest hållbara batteri och bidra till en grönnare framtid.

Peter Carlsson uttrycker sin entusiasm inför tävlingen och möjligheten att diskutera sitt arbete med juryn samt möta andra entreprenörer som delar samma vision. Han betonar också betydelsen av att bygga en ny industri i Europa och hur det innebär stora utmaningar och förmåner att arbeta tillsammans med tusentals personer som delar samma tro.

I den nationella finalen i Sverige fick Peter Carlsson beröm av den oberoende juryn för att vara en modig visionär och för hans bidrag till att sätta Sverige på kartan som en viktig aktör inom den gröna omställningen. Hans entreprenörskap har haft en positiv inverkan inte bara för Sverige utan även internationellt, och hans historia och framgångar med Northvolt är en inspiration för många.

Carlos Esterling, ansvarig för EY Entrepreneur Of The Year i Sverige, är stolt över att ha Peter Carlsson som representant för Sverige i tävlingen och önskar honom lycka till. En oberoende internationell jury kommer att utse vinnaren den 8 juni, och de kommer att följa en strukturerad process baserad på fyra globala kriterier.

Här kan du läsa om alla finalister.

Sverige kan vara stolt över att ha en entreprenör som Peter Carlsson, vars arbete och vision har potential att påverka världen positivt. Förhoppningsvis kommer han att få det erkännande han förtjänar i världsfinalen och fortsätta vara en förebild för andra entreprenörer som strävar efter att göra skillnad.