Betalningsjätten PayPal meddelade på måndagen att de har lanserat en stablecoin knuten till den amerikanska dollarn. Den nya valutan ska heta PYUSD. Detta gör dem till det första stora fintechbolaget att omfamna digitala valutor för betalningar och överföringar.

PayPals tillkännagivande, som lyfte aktien med 2,66 % på måndagen, speglar ett förtroende för den sargade kryptobranschen som under de senaste 12 månaderna har kämpat med regleringsproblem som förvärrats av en rad konkurser i högprofilerade kryptobolag.

Även om stabilcoins – krypto-tokens vars monetära värde är knutet till en stabil tillgång för att skydda mot hög volatilitet – har funnits i flera år nu, har de ännu inte framgångsrikt etablerats in i den vanliga konsumentbetalningsmiljön.

I stället använder konsumenter främst stablecoins som ett sätt att handla med andra kryptokurser, som Bitcoin och Ethereum. Världens största stablecoin är Tether.

Tidigare försök av stora företag att lansera stablecoins har mött starkt motstånd från myndigheter och beslutsfattare. Metas, tidigare Facebooks, planer 2019 att lansera en stablecoin vid namn Libra omintetgjordes efter att myndigheter oroade sig för att den kunde störa den globala finansiella stabiliteten.

En rad stora ekonomier, från Storbritannien till Europeiska unionen, har sedan dess lagt fram regler för att styra stablecoins. Det nya regelverket kommer att träda i kraft i juni 2024.

Förra månaden godkände också U.S. House Financial Services Committee en lag för att etablera ett regelverk för stablecoins, som kommer att fokusera på regler för registrering och godkännandeprocess för utfärdare av stablecoins.

PayPals stablecoin, kallad PayPal PYUSD, backas i amerikanska dollar och kortfristiga amerikanska statsobligationer och kommer att utfärdas av Paxos Trust Co. Den kommer successivt att bli tillgänglig för PayPal-kunder i USA.

Token kan när som helst lösas in mot amerikanska dollar och kan också användas för att köpa och sälja de andra kryptovalutor som PayPal erbjuder på sin plattform, inklusive Bitcoin.

”PYUSD är den första i sitt slag och representerar nästa fas av amerikanska dollar på blockkedjan,” skrev Paxos på meddelandeplattformen X, tidigare känt som Twitter. ”Detta är inte bara en milstolpe för Paxos och PayPal, utan för hela finansbranschen.”