Digitalt ID-kort. Snart blir detta verklighet då funktionen släpps på måndag den 19 juni.

Tanken med det digitala ID-kortet är att det ska kunna användas för olika ändamål, till exempel för att hämta ut paket. Valet att acceptera det digitala ID-kortet ligger dock hos varje företag. Redan nu har både PostNord och DHL meddelat att de kommer att acceptera detta nya sätt att legitimera sig.

Petter Dahl, e-legitimationsexpert på Finansiell ID-Teknik, uttrycker i en kommentar till Dagens Nyheter en förhoppning om att man på sikt ska kunna lämna sina fysiska id-handlingar hemma. Det digitala ID-kortet är ett steg i den riktningen och erbjuder en smidigare och mer flexibel lösning för identifiering och legitimering.

Det är viktigt att notera att det digitala ID-kortet inte kommer att kunna användas som resehandling vid till exempel flygresor. Detta innebär att du fortfarande behöver ha med dig ditt fysiska pass eller nationella ID-kort när du reser.

Hur fungerar det då med digitalt ID-kort?
För att aktivera den digitala identitetshandlingen i mobilen kommer du som har ett svenskt pass eller nationellt ID-kort att kunna skanna chippet på dessa dokument. Tyvärr kommer inte körkort att fungera för detta ändamål.

BankID kommer sedan att hämta information från ditt fysiska pass eller ID-kort. Bland annat kommer den bild som du tidigare tagit hos polisen att visas i appen. Det digitala ID-kortet är giltigt under samma tidsperiod som ditt fysiska ID-kort.

När det är dags att legitimera dig med mobilen kommer du att behöva ange din pinkod till BankID, läsa av ditt fingeravtryck eller använda ansiktsigenkänning, beroende på vilken autentiseringsmetod du har valt att använda.

Därefter visas en rörlig QR-kod på skärmen, som kan läsas av av den part som behöver legitimera dig. Det digitala ID-kortet är aktivt i två minuter, vilket ger tillräckligt med tid för att genomföra legitimeringsprocessen.

Det är spännande att se hur det digitala ID-kortet kommer att påverka vardagen för svenska medborgare. Med ökad digitalisering blir det allt viktigare att erbjuda smidiga och säkra lösningar för identifikation och legitimering. BankID tar nu ytterligare ett steg i den riktningen med lanseringen av det digitala ID-kortet. Förhoppningsvis kommer fler företag att anamma denna innovation och ge oss möjligheten att lämna våra fysiska identitetshandlingar hemma i framtiden.