OMXS30 har rört sig uppåt sedan början av juli och har sedan dess format en mindre stigande trendkanal. Under förmiddagen togs även motståndsnivån kring 2039-2040 ut vilket självklart är ett styrketecken. Dock ska man ha i åtanke att en större utbudszon befinner sig strax ovanför vilket man kan se som nästa utmaning för indexet. Det återstår att se om indexet kan etablera sig ovanför denna zon vilket enligt min mening skulle vara imponerande givet de tekniska förutsättningarna. 

OMXS30, 4h

OMXS30 har visat på styrka och stigit konsekvent sedan början av juli och bröt idag över en ytterligare motståndsnivå som låg vid 2039-2040. Nu vill vi se att OMXS30 orkar hålla sig ovanför den tidigare motståndsnivån, dock kan man med rimlighet förvänta sig att det sker ett återtest av 2039-2040 då prisnivån har agerat stöd och motstånd tidigare under året. Med andra ord bör marknaden vara fullt medveten om att denna nivå har en inverkan på kortsiktiga rörelser i priset

På uppsidan är det värt att notera en supply zone (rödmarkerade området) som sträcker sig från 2068-2092. Om vi blickar tillbaka i kursdiagrammet kan vi se att senaste gången som OMXS30 utmanade denna prisnivå underifrån så rekylerade indexet ned kraftigt. Frågan nu är om vi kan förvänta oss samma reaktion igen, vilket skulle kunna innebära att detta bear market rally vi sett är över för denna gång.

Jag tror personligen det kan bli vanskligt för OMXS30 att avancera vidare givet de tekniska förutsättningarna. Det jag talar om då är stretchade värden i RSI (14) samtidigt som det kan utläsas negativa divergenser i momentumindikatorn. Detta i kombination med att indexet närmare sig en tuffare motståndszon gör förutsättningarna mindre attraktiva att gå lång här. Slutligen är det även viktigt att vara påminna sig själv om den negativa marknadsstrukturen, det vill säga, sett till ett medellångt perspektiv så sätts lägre toppar följt av lägre bottnar (under 2022). Med respekt till det historiska handelsmönstret så bör en ny lägre topp printas kring dessa nivåer. Rörelsen ner behöver inte vara lika kraftig som sist, en rimlig prisnivå enligt min mening är den horisontella stödnivån kring 1972.