De allra flesta hushåll idag har någon form av lån och det anses numera vara en naturlig del av den privata ekonomin. Man kan till och med säga att det är mer en regel än ett undantag att finansiera delar av sina inköp eller boende med lån av olika slag. Idag är även processen att ta ett lån betydligt enklare än tidigare då du i många fall var tvungen att boka tid på banken för ett personligt möte – och sedan vänta på svar. Idag kan du snabbt och smidigt få ett lån helt online och få svar nästan direkt.
Ett sätt att öka sin likviditet som blir allt vanligare är olika former av kontokrediter – vilket kan ses som ett konto som fungerar som ett kreditkort. Fördelen med dessa är att du får en buffert som ligger på ett konto, men du betalar endast ränta för den del av krediten som du faktiskt använder. Andra fördelar med denna form av kredit är att du själv kan ansöka om att utöka krediten hos långivaren och att du i många fall kan få en kontokredit även om du har en betalningsanmärkning eller har en för tillfället lägre kreditvärdighet.
Att tänka på innan du ansöker om en kontokredit
Även om du endast betalar ränta på den del av kontokrediten du använder är det några saker du bör tänka på och jämföra innan du väljer långivare. Hur stort belopp behöver du på din kredit? Vilken löptid passar dig bäst? Har du åldern inne? Vilken ränta kan du få? Hur fort kan du ha tillgång till din kredit? I det här läget bör du även jämföra olika långivare för att hitta ett lån som passar just dig och dina förutsättningar. Dock finns det färdiga jämförelser att hitta på internet där experter redan jämfört och gjort uppställningar på olika kreditgivare.
Termer som är bra att känna till
Men ibland kan vissa termer vara svåra att förstå så vi förklarar några av de allra vanligaste nedan:
- Låne- eller kreditsumma – det belopp du får tillgång till, antingen som lån eller kredit.
- Löptid – under hur lång tid krediten löper.
- Ränta – den avgift du betalar för det belopp du nyttjar av krediten.
- Uppläggningsavgift – den avgift kreditgivaren tar för att lägga upp krediten.
- Amortering – den summa som betalas av från lånet.
- Kreditupplysning – en uppgift om betalningsanmärkningar, inkomster och lån.
- Kreditvärdighet – ett mått på en privatpersons eller företags betalningsförmåga.
- Förfallodatum – sista dag att betala en räkning.
- Betalningspåminnelse – skickas ut när en räkning inte betalats på förfallodatum.
- Inkasso – om du ej betalar av ett lån får du ett inkassokrav – vilket är ett förbesked om rättsliga åtgärder ifall du inte betalar.
Generella regler för att få en kontokredit
För att ansöka om en kontokredit måste du vara minst 18 år gammal, folkbokförd i Sverige och ha en deklarerad inkomst – dock är det ej krav på fast arbete. Du får inte ha någon skuld hos Kronofogden och ingen betalningsanmärkning under de senaste sex månaderna. Det krävs också att du har ett konto på en svensk bank och att du har ett giltigt BankID. Det går att ansöka om en kontokredit utan att ta en UC som registreras och då använder sig långivarna av till exempel Bisnode eller Creditsafe där en upplysning inte registreras.