Nyköping blev idag utsedda till Sveriges bästa kommun för nyföretagande och fick ta emot priset på 100 000 kronor ur Vismafonden. I sin motivering lyfter juryn Nyköpings arbete med inkludering, genomtänkta strategi för näringsutveckling och deras förmåga att sänka trösklarna för de som drömmer om att starta eget.

– Vi vet att var tredje person i Sverige drömmer om att starta ett företag. Vi på Visma Spcs har alltid trott på att människor och samhället i stort växer och mår bättre när fler vågar göra företag av det bästa de vet. I dessa tider är det viktigare än någonsin att kommunerna sätter näringslivsfrågor på agendan. Detta för att fler entreprenörer, oavsett bakgrund ska starta nya företag och på så vis bidra till att skapa fortsatt tillväxt för samhället, säger Boo Gunnarson, företagsexpert på Visma Spcs.

Av 290 kommuner var det åtta kommuner som blev nominerade till Årets Nyföretagarkommun 2022: Staffanstorp, Dals-Ed, Härjedalen, Östersund, Älvkarleby, Älvsbyn, Gullspång och årets vinnare Nyköping.

– Vi är så glada för detta pris, det är ett kvitto på den starka entreprenörsanda vi sett växa fram i Nyköping. Företagen spelar en viktig roll med att göra Nyköping till en attraktiv plats att leva och jobba i, och då är det viktigt att nya företag tillkommer. Det är också ett kvitto på att samarbete ger effekt! I Nyköping samverkar näringsliv, företagsfrämjande organisationer och kommun för att det ska vara enkelt att starta, driva och utveckla företag, säger Maria Karlsson, näringslivschef i Nyköpings Kommun.

Juryns motivering:
I Årets Nyföretagarkommun finns en genomtänkt strategi för näringslivsutveckling och stort fokus på samverkan där alla inkluderas. Kommunen bjuder in till “dukat bord” för att effektivt stötta entreprenörer från fröet till en företagsidé till förverkligandet av företaget.

Genom en strategisk extra satsning på utlandsfödda och människor som uppbär försörjningsstöd tar man även vara på deras möjligheter för eget företagande, och de personer med erfarenhet från entreprenörskap i sitt tidigare hemland. Nyköpings framgångsfaktor är förmågan att sänka trösklarna för alla som drömmer om att starta eget.

– Vi vet alla att fler jobb och ekonomisk tillväxt skapas genom nya företag. De nya företagen för även med sig att nya idéer förverkligas och för utvecklingen framåt. Nyköping visar att nyföretagandet öppnar möjligheter för såväl kommuninvånarna som Sverige i helhet, säger Harry Goldman, VD NyföretagarCentrum Sverige.

Bakom priset står Visma Spcs och NyföretagarCentrum Sverige, priset för Årets Nyföretagarkommun har delats ut sedan 2005. Nyköping fick idag ta emot priset på landets största nyföretagarmässa, Eget Företag.

Prissumman på 100 000 kronor delas ut till olika lokala initiativ eller organisationer under tre års tid, i samråd mellan vinnarkommunen och instiftarna. Tidigare år har prissumman, som kommer ur Vismafonden, bland annat använts till nyföretagande med inriktning på till exempel ungdomar och nätverk för nyföretagare.