Nyfikna Investerare accelererar sin expansion genom att växla upp på portföljsidan och erbjuda sina änglar möjlighet att syndikera. I samband med detta öppnar communityn upp för syndikering och saminvestering även för investerare som inte sitter med i nätverket. 

Tidigare i höstas blev det officiellt att Erik Norberg lämnade sitt vd-uppdrag inom Schibstedkoncernen för att satsa fullt ut på Nyfikna Investerare, som han är medgrundare till, och kliva in i rollen som Portfolio Manager och vd i holdingbolaget.

Nyfikna Investerare meddelar nu att man med Erik Norberg på plats sedan 1 oktober är redo att registrera koncernens dotterbolag och att skala upp verksamheten, både i Sverige och internationellt. “Vi registrerar bland annat ett bolag som ska möjliggöra syndikering för ängelnätverkets medlemmar. Genom ”Nyfikna Investerare Index” får våra änglar möjlighet till en jättefin riskspridning och fler onoterade innehav i sina portföljer till relativt låga belopp”, förklarar Norberg.

Av de 10 bolag som pitchat för ängelnätverket sedan start för knappt ett år sedan har det blivit investering i 8 av bolagen. Då änglarna investerar relativt låga belopp och gärna tillsammans blir det problematiskt med en lång ägarlista, vilket framöver kan undvikas genom syndikering: ”Genom den här satsningen kan änglarna för relativt låga belopp få exponering mot samtliga bolag vi screenar fram och släpper på för att pitcha. Därutöver finns möjlighet att toppa upp i enskilda bolag för den som önskar. Samtidigt underlättar vi för bolagen vi investerar i. I takt med att portföljen växer kommer vi också att skala vår Portfolio Community – genom vilken vi stöttar portföljbolagen och entreprenörerna”, tillägger Norberg.

Joanna Törngren Redebrant, Founder och Community Curator, berättar att Initiativet till ett ”Nyfikna Index” kommer från nätverkets allra första ängel: Det känns väldigt fint att vi tillsammans hjälps åt att bygga den community för ängelinvesterare som vi saknat. Vi vill att våra investerare ska vara engagerade, både i Nyfikna Investerare och i de bolag vi investerar i. Därför har vi också tagit fram vår egen styrelseutbildning, så att man genom Nyfikna Investerare ska kunna säkerställa att man har de rätta verktygen, den nödvändiga kunskapen och nätverket för att lyckas stötta den här typen av bolag inte bara finansiellt – utan också strategiskt. Vi är portföljbyggare och nu bygger vi det ekosystem som behövs för att bygga en portfölj i världsklass.”

 En av nyckelpersonerna bakom satsningen är Christine Bjärkby. Christine har en lång internationell bakgrund både från storbolag och som representant för Sverige gällande direktinvesteringar. Hon brinner för framtida impactbolag och är en viktig kugge i start- och scaleupbolagscommunitityt bland annat genom styrelseuppdrag, som coach och ängelinvesterare. Christine samarbetar med många aktörer i innovations- och investerarkollektivet i Norden och EU samt sitter i styrelsen för EBAN (European Business Angel Network) och har ett mycket starkt kontaktnät av ängelinvesterare, entreprenörer och andra relevanta aktörer i hela Norden, Europa och övriga delar av världen så som Nordamerika, Afrika, Asien: ”Jag tycker det Nyfikna Investerare står för är jättebra och älskar tempot. Det krävs att någon vågar köra på och strunta i gamla strukturer för att ett sådant här initiativ ska lyckas. Jag har själv gått i dessa tankar länge då jag verkligen ser behovet och det är superskoj att nu få till det övergripande arbete inom ekosystemet som jag länge drömt om att skapa och att få bidra med min långa och djupa erfarenhet från branschen.”