Ny vd för Telia hämtas från Svenska Spel

Telia har idag tillkännagivit att Patrik Hofbauer har utsetts till bolagets nya VD och koncernchef, och han kommer att tillträda sin tjänst den 1 februari 2024. För närvarande innehar Patrik Hofbauer positionen som VD och koncernchef för Svenska Spel och har omfattande erfarenhet från tidigare höga befattningar inom telekommunikation och mediebranschen.

Styrelsen för Telia Company påbörjade sökprocessen för att hitta en ny VD efter att Allison Kirkby meddelade sin avgång från bolaget den 31 juli. Under denna process har styrelsen utvärderat många potentiella kandidater, både internt och externt, med särskilt fokus på deras ledaregenskaper, inriktning på kundtjänst, företagskunnande och förmåga att implementera strategiska beslut.

Lars-Johan Jarnheimer, Telia Companys styrelseordförande, säger: “Jag är väldigt glad över att presentera, och snart välkomna, Patrik Hofbauer som Telia Companys VD och koncernchef. Patrik har gedigen erfarenhet av att förändra verksamheter som verkar i komplexa miljöer medan han bygger motiverade team som är fokuserade på att skapa värde för kunderna och tillväxt i verksamheten. Telia har visat goda framsteg i sin digitala transformation och fortsätter att genomföra sin strategi för att leverera värde till alla sina intressenter. Styrelsen och jag är övertygade om att Patrik är rätt person att fortsätta leda det här arbetet som VD och koncernchef tillsammans med Telias erfarna ledningsgrupp och dedikerade kollegor i hela organisationen.”

Patrik Hofbauer säger: “Jag är både hedrad och väldigt glad över att ha blivit utsedd till VD och koncernchef för Telia Company och ser fram emot att arbeta tillsammans med alla duktiga kollegor i hela företaget. Telia spelar en mycket viktig roll för sina kunder och de samhällen där bolaget är verksamt och är unikt positionerat för att fortsätta driva digitaliseringen i Norden och Baltikum och bygga vidare på sin ledarposition inom nätinfrastruktur och teknik. Medan jag den senaste tiden har arbetat utanför telekom så har jag med stort intresse följt utvecklingen i branschen, och jag är redo att fortsätta genomföra Telias strategi och arbeta vidare med bolagets digitala transformationsprogram.”

Biografi

Patrik Hofbauer har omfattande erfarenhet från ledande befattningar inom telekommunikation och media, där han tillbringat 11 år inom Telenor i olika ledarroller. Patrik var VD för Telenor i Sverige (2014-2018), VD för Telenor Broadcasting i Norge (2011-2014), VD för Clear Channel i Sverige (2009-2010), VD för Canal Digital i Sverige (2005-2009) och VD för NEC Scandinavia (1999-2004). Patrik är styrelseledamot i Clas Ohlson och styrelseordförande i Preso Holding. Han är född 1968 och har studerat innovation, ledarskap och strategi vid INSEAD, samt marknadsföring vid IHM Business School.