Regeringens utredning vill göra det enklare att hyra ut – både till privatpersoner och företag.
En statlig utredning presenterar nu omfattande förslag som ska göra det enklare för privatpersoner att hyra ut sina bostäder och för företag att få tillgång till hyresrätter. Genom att skapa ett mer flexibelt och ändamålsenligt regelverk vill regeringen öka rörligheten och utnyttjandet av det befintliga bostadsbeståndet. Förslagen föreslås träda i kraft den 1 juli 2026.
Ny privatuthyrningslag – två lägenheter tillåts samtidigt
En av utredningens huvudpunkter är införandet av en ny, heltäckande privatuthyrningslag. Enligt denna lag ska fysiska personer få hyra ut upp till två bostadslägenheter samtidigt. Hyresvärd och hyresgäst får i princip fritt komma överens om hyran, men för att skydda särskilt utsatta hyresgäster föreslås en skyddsregel mot oskäliga överhyror.
Deposition som säkerhet för hyresavtalets fullgörande ska regleras i lag, och bostadsrättshavare som har giltiga skäl till andrahandsuthyrning ska kunna göra det under längre tidsperioder än vad som är vanligt idag.
Förenklad blockhyra ska gynna företagsuthyrning och delningsboende
Utredningen föreslår också förändringar som gynnar blockhyresmodellen – där en aktör hyr flera bostäder för att sedan hyra ut dem vidare. Modellen ska förenklas och reglerna anpassas för att möjliggöra fler företagslösningar och delningsboenden. Avtalsfriheten mellan parterna utökas och möjligheten att beakta blockhyresavtal i hyresprövningar stärks.
Förmedlingsavgifter höjs – kopplas till prisbasbeloppet
För att uppmuntra professionella aktörer att förmedla hyresrätter föreslås att den ersättning som får tas ut vid yrkesmässig förmedling höjs och indexeras mot prisbasbeloppet. Det innebär att ersättningen kan justeras i takt med inflation och ekonomisk utveckling, vilket skapar bättre långsiktiga förutsättningar för branschen.
Stramare regler i hovrätten för tvister om återbetalning av hyra
För att effektivisera rättsprocesserna föreslås att nya omständigheter och bevis i hovrätten begränsas i mål som rör återbetalning av hyra. Dessutom införs krav på prövningstillstånd för att sådana mål ska kunna tas upp i högre instans.
Ett steg mot en mer tillgänglig bostadsmarknad
Utredningen syftar till att förbättra nyttjandet av redan existerande bostäder i en tid när nyproduktionen har bromsat in och efterfrågan på hyresrätter är fortsatt hög. Med reformerna vill regeringen stimulera ökad rörlighet, nya boendeformer och bättre rättssäkerhet – utan att tumma på skyddet för utsatta hyresgäster.
Om riksdagen säger ja kan lagändringarna börja gälla den 1 juli 2026.