Nästan en femtedel av den svenska befolkningen upplever ångest över sin privatekonomi flera gånger i månaden på grund av att de spenderat över sina ekonomiska möjligheter. För ungdomar är andelen ännu högre, där var tredje ung person känner ekonomisk ångest flera gånger i månaden. Det är slutsatserna från ICA Bankens senaste rapport, Pengakollen: En hållbar vardagsekonomi.
ICA Bankens färska rapport, Pengakollen, fokuserar på ekonomiska beteenden som är både intelligenta och hållbara på lång sikt. En Sifo-undersökning, utförd av Kantar Public, visar att nästan 17 procent av svenska befolkningen upplever ekonomisk ångest flera gånger i månaden eftersom de har överskridit sina ekonomiska resurser genom överkonsumtion. Bland unga är andelen ännu högre, där hela 34 procent av personer i åldern 18–29 år upplever ekonomisk ångest flera gånger i månaden.
– Att så pass många, och inte minst de unga, mår dåligt över sin ekonomi är talande för det ekonomiska läget. Om du konsumerar över dina begränsningar och upplever ekonomisk ångest på grund av det behöver du se över dina prioriteringar. Står du inför ett köp eller en aktivitet som riskerar att bli för dyr för dig – avstå. Att upprätthålla en livsstil som ligger utanför dina ekonomiska begränsningar kommer aldrig att vara hållbart i längden, säger Magnus Hjelmér, vardagsekonom på ICA Banken.
Var femte ung person tar från sitt sparande regelbundet
Undersökningen avslöjar även att 12 procent av de tillfrågade svenskarna regelbundet tar av sina sparade pengar för att täcka sina hushållsutgifter. Ungdomar gör detta ännu oftare, där 19 procent av personer i åldern 18–29 år uppger att de månatligen tar från sina besparingar för att ha råd med sina hushållskostnader.
– Den verklighet vi befinner oss i nu ställer högre krav på att man fattar smarta och långsiktiga ekonomiska beslut, oavsett ålder. Att hitta fungerande sparrutiner, säkra en buffert och att alltid konsumera inom ramen för vad som är hållbart för din privatekonomi är A och O för en stabil vardagsekonomi, säger Magnus Hjelmér.
Fler undersökningsresultat:
- Var tredje svensk (33 procent) oroar sig för stigande boendekostnader under de kommande 6 månaderna.
- Mer än var fjärde svensk (28 procent) uppger att de lägger undan pengarna som blir kvar i slutet av månaden. 15 procent har ingen rutin alls för sitt sparande.
- Två av fem (43 procent) av de som lever i en relation skulle inte kunna behålla sin nuvarande livsstil om relationen skulle ta slut idag. Bland kvinnorna är andelen större än för männen. Nära varannan kvinna (49 procent) skulle behöva förändra sin livsstil om relationen tog slut. Motsvarande siffra för männen är 37 procent.
- Bland dem som lever i en relation upplever var fjärde (26 procent) att deras ekonomi inte är jämställd.
- Var femte svensk (20 procent) kan inte tänka sig att köpa ett begagnat klädesplagg. 22 procent kan inte tänka sig att köpa presenter begagnat.