9 % av svenskarna har fått sin kunskap om privatekonomi från skolan.
45 % tycker att det är skolan som är ansvarig för att lära oss om privatekonomi.
40 % har fått sin kunskap från sina föräldrar eller sin familj.
29 % har lärt sig själv genom självstudier.
En ny undersökning från Yougov, genomförd på uppdrag av Anyfin, avslöjar att en stor majoritet av svenskar, närmare bestämt 91 procent, inte har fått någon form av utbildning om privatekonomi under sin skolgång. Samtidigt visar resultaten att 45 procent av respondenterna anser att skolan bör bära huvudansvaret för att lära ut kunskap om privatekonomi.
För många svenskar är ekonomin en ständig källa till oro och stress. Med ökande inflation, stigande levnadskostnader och räntor som inte visar tecken på att sjunka, kämpar en betydande del av befolkningen med att få ekonomin att gå ihop varje månad. Enligt undersökningen upplever 27 procent av svenskarna svårigheter med att klara av sina månatliga ekonomiska åtaganden, medan 28 procent uppger att deras skuldsättning har ökat under det senaste året. Samtidigt som ekonomiska utmaningar är vanliga, så skäms en betydande andel, 20 procent, över sina skulder och har svårt att öppet diskutera sin ekonomiska situation med vänner och familj, vilket ytterligare försvårar problemen för många.
Könsskillnader är också tydliga när det kommer till hur svenskarna förvärvar sin ekonomiska kunskap. Majoriteten av kvinnor, 51 procent, uppger att de fått sin kunskap från sina familjer, medan män förlitar sig mer på antingen familjen (30 procent) eller självstudier (34 procent).
Felix Sjöholm, ekonomihälsoexpert på Anyfin, kommenterade resultaten och konstaterade: “Siffrorna i rapporten talar för sig själva – 91 procent har inte lärt sig om privatekonomi i skolan. Istället måste man själv aktivt söka efter information, utbilda sig eller förlita sig på att få kunskapen från sin familj. Detta skapar en ojämn fördelning av ekonomisk kunskap som är beroende av faktorer som ekonomi, geografi och sociala förhållanden.”
Bristen på finansiell utbildning kan ha allvarliga konsekvenser. Det kan leda till impulsköp och ogenomtänkta inköp, särskilt online där det är enkelt att handla för pengar man egentligen inte har. Enligt undersökningen har 34 procent av svenskarna någon gång ångrat ett onlineköp på grund av dess påverkan på deras ekonomi, och 18 procent befinner sig för närvarande i en aktiv delbetalningssituation.
Felix Sjöholm avslutar med att påpeka: “Vi lever i en värld där pengar bara är ett klick bort. När kontanter inte längre används i samma utsträckning som tidigare, blir pengarna mer abstrakta och det blir lätt att spendera mer än ens ekonomi egentligen tillåter. Om man inte har lärt sig vad det innebär att handla på kredit och vilka konsekvenser det kan medföra, är det enkelt att hamna i en skuldspiral.” Det är dags att öka medvetenheten om vikten av ekonomisk utbildning och se till att fler svenskar har möjlighet att förvärva den kunskap de behöver för att hantera sin privatekonomi på ett ansvarsfullt sätt.