Satellitdata hittar mer rymd på sjön med Mooringos app.
Överfulla natur- och gästhamnar har länge varit ett orosmoment för båtägare på semester men nu lanseras en ny app som tar hjälp av rymden för att förutspå beläggningsgrad längs kusten framåt i tiden.

Mooringo från Göteborg har tagit fram en unik teknik som sammankopplar satellitdata från European Space Agency (ESA) med lokalt väder i populära gästhamnar.

“Vi identifierade problemet redan 2019 i en stor kundundersökning där över 90 % båtägarna ansåg att data över beläggning i hamnarna skulle minska stress och förbättra deras båtliv”, säger Robert Mertens, VD och grundare av Mooringo.

Enklaste sättet att slippa stressa mellan hamnar är att boka en gästplats i förväg, men tillgången på sådana platser är fortfarande liten. Den nya appen – Mooringo Breeze – är ett komplement för att lösa osäkerheten för båtägare.

“I ren desperation ringde jag hamnkapten eller letade upp webbkameror för att få någon uppfattning om situationen i hamnen, men det hjälper ju inte när jag först är framme om fyra timmar eller vill planera för lördagen”, fortsätter Robert.

Startade som ett miljöprojekt med Göteborgs Universitet
Tekniken testades och förfinades under 2020 genom ett samarbete med Marina Vetenskaper på Göteborgs Universitet. Tillsammans analyserades förekomsten av fritidsbåtar som kastade ankare i naturhamnar längs Västkusten där det växer hotat ålgräs.

“Enligt internationell sjölag kan man inte enkelt förbjuda båtar att ankra, men med hjälp av satellitdata från Mooringo och våra kartor på sjögräsbestånd kunde vi beräkna antalet fasta ankringsbojar som behöver läggas ut i naturhamnar för att få bort problemet med individuella båtankare som sliter sönder botten. Vi såg tydliga bevis på hur utplacering av bojar i naturhamnar helt utraderade ankringskador”, säger Mathias Obst, Docent på Göteborgs Universitet och koordinator för samarbetsprojektet med Mooringo.

Utveckling mitt i brinnande krig
Appen, Mooringo Breeze, har utvecklats av programmerare i Ukraina. Under de två första veckorna efter Rysslands angrepp stod allt stilla, men därefter har utvecklingspartnern till Mooringo visat uppskattning att de får uppdrag som både genererar pengar till landets återuppbyggnad och ger utvecklarna ett sätt att skapa vardag i krigets kaos.

“Det har gått förvånansvärt bra att arbeta med Ukraina men det blir förstås väldigt paradoxalt att förklara att vi på Mooringo måste få sjösatt en app som minskar stress(!) för fria människor på båtsemester i Norden när de själva hanterar en helt annan stressnivå och varken får lämna landet eller ens ha semester. Häromnatten kunde vår projektledare inte sova för att det var mullrande åska samtidigt som artilleri bombarderade i fjärran”, berättar Robert på Mooringo.

Backat av affärsänglar med båtintresse
Mooringo innovativa och skalbara lösning har skapat intresse från flera investerare, vilket har bidragit till att appen nu har kunnat färdigställas i sin första version. Satellitdata lämpar sig väldigt bra för internationell expansion men många av investerarna har också själva ett stort båtintresse och vill använda appen när de är ute på havet.

“Det ska bli kul att vara med ombord när Mooringo ger sig ut i världen. Bolaget har ett unikt erbjudande och en teknisk höjd i ett segment där efterfrågan på digitalisering är stor. Jag gillar utmaningen i samspelet mellan det innovativa och konservativa”, säger affärsängeln Carl Palsson som är med och finansierar bolagets expansion.