Ett slott i Frankrike, vingård i Toscana eller vindsvåning i New York? Nej, när svenskarna får drömma helt fritt väljer de ”min nuvarande bostad” som drömboende, enligt en ny Sifo-undersökning från Fastighetsbyrån. På andra plats kommer den klassiska röda stugan på svenska landsbygden.

I en ny Sifo-undersökning har Fastighetsbyrån, Sveriges största mäklarföretag, undersökt vad svenskarna har för drömboende om de får drömma helt fritt. Och svaren visar väldigt realistiska, och ganska modesta, drömmar. I konkurrens med t ex slott i Frankrike och strandvilla i Karibien väljer flest ”Min nuvarande bostad” som drömboende. På andra plats hamnar ”Röd stuga med vita knutar på svenska landsbygden” följt av ”Arkitektritad lyxvilla vid havet, i Sverige”.

– Det är ändå härligt att svenskarna är så pass nöjda med deras nuvarande. Mycket handlar nog också om en stark koppling till orten och tryggheten med familj och vänner som bor i närheten. Sedan är det ju intressant att den anspråkslösa röda stugan på landet slår lyxvillan vid havet och andra mer exotiska alternativ. Det kanske ligger lite i Svenskarnas natur att inte drömma för stort, säger Johan Vesterberg, PR & kommunikationschef på Fastighetsbyrån.

Svenskar i Norra Sverige väljer värme
Svaren visar tydligt att svenskarna är mer och mer nöjda med den nuvarande bostaden ju äldre de blir. Bland 18-29-åringar har 0 % den nuvarande bostaden som drömbostad medan 42 % av 65-79-åringarna har det. Det finns även en del geografiska skillnader. Bland boende i Göteborgsområdet drömmer flest, 19 %, om en arkitektritad lyxvilla vid havet. För boende i Norra Sverige är däremot en strandvilla på Costa del Sol det som lockar flest, 14 %. Det är även det alternativ utanför Sverige som flest svenskar i allmänhet väljer, 9 %.

– Vi vet sedan tidigare att Spanien är flest svenskars förstaval för en bostad utomlands. Sol, värme och bad är det som lockar våra köpare i Spanien allra mest och uppenbarligen är de som bor i de kallaste delarna av Sverige mest benägna att välja sydligare breddgrader, säger Johan Vesterberg, PR & kommunikationschef på Fastighetsbyrån.

Resultat från undersökningen

Fråga: Om du fick drömma helt fritt, vilket av följande drömboenden skulle du helst vilja ha?

 1. Min nuvarande bostad, 17 %
 2. Röd stuga med vita knutar på svenska landsbygden, 13 % (13,3 %)
 3. Arkitektritad lyxvilla vid havet, i Sverige, 13 % (12,7 %)
 4. Strandvilla på Costa del Sol i Spanien, 9 %
 5. Herrgård på svenska landsbygden, 9 %
 6. Strandvilla i Karibien, 7 %
 7. Vingård i Toscana, 7 %
 8. Paradvåning i svensk storstad, 5 %
 9. Vindsvåning i New York, 3 %
 10. Alpstuga i exklusiv skidort, 2 %
 11. Townhouse i London, 2 %
 12. Slott i Frankrike, 1 %

Annat 6 %, Tveksam/Vet ej 4 %, Inget av ovanstående 2 %.