Amorfa pulver är känt för sin förmåga att kunna lösas i vatten och snabbt tas upp i kroppen. Nu vill uppsalabaserade läkemedelsbolaget Orexo dela med sig av en ny typ av teknik som gör pulvret stabilt över tid och därför mer lagringsbar.

Den nya tekniken har fått namnet AmorphOX och Orexo har nyligen ansökt om patent för teknologin. Pulvret består av partiklar av aktiv substans och bärarmaterial som i amorf komposit ger kemisk och fysisk stabilitet. Läkemedel som använder amorphOX-tekniken visar nästan omedelbar upplösning även i små mängder vätskor, vilket gör det lämpligt för utveckling av läkemedel som ska användas i till exempel näshålan eller smälta under tungan.

Ett snabbt upptag av läkemedel är ibland avgörande för patientens överlevnad. AmorphOX-tekniken har validerats i flera in vivo-studier och kliniska prövningar på människa och har visats ge snabb och omfattande absorption av läkemedel. Pulvret tolereras också väl och visar låg variabilitet mellan patienter. I OX124, Orexos nasala naloxonprodukt för akut behandling av överdos, har amorphOX visat sig överträffa den marknadsledande vätskebaserade nässprayprodukten.

– Orexos fortsatta investeringar och fokus på att utveckla ny läkemedelsformulering har nu gett oss en plattformsteknik som kan bidra till att utveckla mycket differentierade läkemedel som tillgodoser betydande medicinska behov. Utvecklingen av produkter baserade på amorphOX-plattformen kommer att genomföras av Orexo eller i samarbete med andra läkemedelsbolag, säger Robert Rönn, SVP och forskningschef för Orexo AB.