Sverige är känt för sin höga alkoholskatt, men vad händer när man köper alkohol från utländska företag online? Omkring 2 000 svenskar får nu svar på den frågan, då de står inför betydande skattebelopp efter att ha handlat alkohol från estländska bolag.

Alkoholskatt för privatpersoner

När man köper alkohol från ett utländskt företag som inte är registrerat som distansförsäljare hos Skatteverket, faller ansvaret för att betala alkoholskatten på privatpersonen som gör inköpet. Detta är nu fallet för cirka 2 000 svenska kunder som har handlat öl, vin och sprit från estländska bolag online. Alkoholskatten de måste betala varierar mellan 2 000 och 100 000 kronor.

Kunderna får stå för notan

Det råder en viss oklarhet och omedvetenhet bland konsumenter när det gäller alkoholinköp från utländska webbplatser. Många är inte medvetna om att om företaget inte är registrerat som distansförsäljare hos Skatteverket, hamnar skattebördan på dem själva. Skatteverket uppmanar därför svenska konsumenter att alltid kontrollera företagets status innan de genomför ett inköp.

Besked förra veckan

De drabbade personerna får ett brev från Skatteverket med ett skattebeslut där det framgår exakt hur mycket som ska betalas och hur betalningen ska genomföras. Denna information skickades ut under vecka 43.