Över 34 miljarder kronor betalas ut i skatteåterbäring

Skatteverket skriver i ett pressmeddelande att 3,3 miljoner svenskar kommer att dela på en rekordstor skatteåterbäring i april. Summan uppgår till hela 34 miljarder kronor, vilket är en ökning med sju miljarder jämfört med föregående år. Utbetalningarna, som är beroende av ett digitalt godkännande av deklarationen senast den 3 april utan ändringar eller tillägg, sker mellan den 9 och 12 april för de som är anmälda med ett bankkonto hos Skatteverket.

Snabbare utbetalning med digital deklaration

För att säkra sin del av återbäringen redan i april var kravet att deklarationen skulle godkännas digitalt och utan korrigeringar senast den 3 april. Denna process underlättas av digitala verktyg som gör det möjligt att snabbt och smidigt godkänna deklarationen online. Jan Janowski, deklarationssamordnare på Skatteverket, påminner om att de som ännu inte anmält ett bankkonto kan göra det enkelt via deras webbplats. Efter anmälan tar det cirka en vecka innan pengarna är på kontot.

Problem som kan försena utbetalningen

Trots att många kommer att få sina pengar utan problem, finns det fall där utbetalningar uteblir. Det kan bero på skulder registrerade hos Kronofogden eller att återbäringen är under 100 kronor och därmed stannar kvar på skattekontot.

Kvarskatt att betala för vissa

Inte alla har anledning att fira; 525 000 personer måste betala kvarskatt som uppgår till sammanlagt 1,3 miljarder kronor. I år kommer även de som ska betala kvarskatt få sitt skattebesked i april, förutsatt att de har godkänt sin deklaration digitalt och i tid. Kvarskatten kan betalas via Swish eller till Skatteverkets bankgiro, och det finns möjlighet att dela upp betalningen fram till förfallodagen den 12 juli.

Varning för bedragare som är aktiva under perioden

– Vi vill också passa på att varna för bedragare som tyvärr alltid är i farten när skatteåterbäringen kommer, säger Alem Resulovic, sektionschef. Var vaksam på bluffmejl och bluff-sms, klicka inte på okända länkar och logga inte in på din bank på uppmaning av någon annan. Skatteverket frågar aldrig efter kontouppgifter per telefon, mejl eller sms.

För de som deklarerar sent

De som gjort ändringar i sin deklaration, deklarerat på papper eller efter den 3 april, bör förvänta sig sina återbäringar i början av juni. Sista dagen att deklarera är den 2 maj, vilket ger alla en sista chans att ordna sin ekonomiska rapportering för året.

Med dessa omfattande utbetalningar och en digitaliserad process hoppas Skatteverket att de flesta kommer att uppleva en smidig och positiv start på våren.