E-handeln i Sverige har växt stadigt under de senaste tio åren, men nu visar nya siffror från PostNords E-barometer att e-handeln backar för första gången på ett decennium. Den totala omsättningen minskade med sju procent jämfört med året innan och landade på 136 miljarder kronor 2022.

En av de branscher som drabbats hårdast är e-handeln med dagligvaror, som minskade med hela 17 procent under året. Detta märks inte minst på att upphämtning av dagligvaror i butik minskade med cirka 24 procent och hemleveranser minskade med runt 10 procent.

Mathias Krümmel, vd på PostNord Sverige, menar att en allmän lågkonjunktur och ökade omkostnader utmanar e-handelsföretagen i konkurrensen om kunderna. Han uppmanar företagen att vara lyhörda och ha en nära relation till sina kunder för att kunna förstå och agera på deras behov.

Men det finns även ljuspunkter i den annars negativa utvecklingen. Apotekshandeln på nätet hade en tillväxttakt på hela 19 procent under året, och näthandeln med kläder och skor hade en tillväxttakt på två procent. Dessa branscher utgör tillsammans med apotekshandeln de branscher som inte redovisat negativ tillväxt.

En tredjedel av e-handelskonsumenterna uppger att de handlar mer begagnat nu än tidigare av ekonomiska skäl. Särskilt de yngre konsumenterna är tilltalade av att handla begagnat. Modebranschen har under en tid satsat på en cirkulär affär med begagnade kläder och returvaror till lägre pris. Nu försöker även hemelektronikhandeln göra likadant, och nya företag som specialiserar sig på begagnade och reparerade varor inom hemelektronik växer fram.

Mathias Krümmel tror att de utmaningar som branschen nu upplever också innebär möjligheter. Nya aktörer med nya affärsidéer och gamla aktörer med nya lösningar kommer sannolikt att leda till en intressant utveckling av e-handeln.

Det är tydligt att e-handeln står inför stora utmaningar, men det finns även möjligheter att hitta nya affärsidéer och lösningar som kan leda till en positiv utveckling. Det återstår att se hur e-handelsbranschen kommer att utvecklas framöver.