Det svenska sommarvädret har sannerligen bjudit på en hel del regn och kyla under årets säsong. För många har det inneburit att semestern inte riktigt levt upp till förväntningarna när regnmolnen skingrats över landet. Men istället för att låta hösten och dess gråa dagar sätta tonen för resten av året har många svenskar valt att se solen från en annan vinkel – genom att boka en resa till varmare breddgrader. Detta har lett till en markant ökning av bokningarna till soliga destinationer i södra Europa under hösten, jämfört med samma period förra året.

Dålig svensk sommar bäddar för ökat resande i höst

Sverige brukar ofta anses vara som bäst under sommaren, med dess långa, ljusa kvällar och vackra skärgårdar. Men sommaren 2023 har varit en sällsynt blöt historia, och den påfrestande kombinationen av regn och kyla har fått många att längta bort. De som har drömt om sol och värme har inte behövt leta länge efter alternativ. Många har valt att rikta sina blickar söderut och boka resor till bland annat Spanien, Italien och Grekland, där solskenet är mer pålitligt och temperaturen fortfarande behaglig under hösten.

Spanien är det soliga paradiset som toppar listan för svenska resenärer, och det är lätt att förstå varför. Med sin mångfald av kuststräckor, pulserande städer och förtrollande öar som Mallorca och Gran Canaria, erbjuder Spanien något för alla smaker. För att möta den ökade efterfrågan på resor till Spanien har Norwegian satt in extra kapacitet, vilket innebär fler och smidigare resmöjligheter för svenskar som längtar efter sol och bad. Las Palmas på Gran Canaria är en särskilt populär destination, med sina långa stränder och behagliga klimat året runt.

Men det är inte bara Spanien som lockar. Hela södra Europa öppnar sina famn för svenska resenärer som vill förlänga sommaren och njuta av solens värmande strålar. Italien med sina romantiska städer och fantastiska matkultur, Grekland med sina antika ruiner och kristallklara vatten, och Portugal med sina charmiga byar och mysiga stränder – alla dessa länder erbjuder en rik palett av upplevelser för den som vågar ta steget och boka en höstresa.

Kommentar från Magnus Maursund, kommersiell direktör på Norwegian

Magnus Maursund, kommersiell direktör på Norwegian, säger att intresset för att resa fortsätter starkt även under hösten och att det inte bara är Spanien som lockar, utan hela Europa. Han påpekar att många resenärer uppskattar Norwegians produkt och konkurrenskraftiga priser till ett brett utbud av destinationer. De moderna och bränsleeffektiva flygplanen gör resan bekväm och miljövänlig, vilket är något som allt fler resenärer värdesätter.