Om allt går enligt plan för svenska Northvolt, kan företaget genomföra en av Europas mest imponerande börsintroduktioner under nästa år. Enligt uppgifter från Financial Times står batteritillverkaren inför en potentiell börsvärdering på makalösa 20 miljarder dollar.

Northvolt, som grundades 2017 av två tidigare Tesla-chefer, riktar först och främst in sig på en notering vid Stockholmsbörsen. Uppgifterna pekar på att den ansedda finansjätten Rothschild & Co har varit rådgivare i börsintroduktionsprocessen.

Det är dock viktigt att notera att denna börslistning, åtminstone i nuläget, är i ett preliminärt skede. Ovissa marknadsförhållanden kan medföra ändringar i planerna. När det gäller dessa uppgifter har varken Northvolt eller Rothschild valt att ge några kommentarer.

Northvolts finansiella styrka understryks ytterligare av dess framstående investerare. Företaget backas upp av tungviktare som Goldman Sachs Asset Management och biljätten Volkswagen. Dessutom rapporteras det att företaget har lyckats säkra 1,2 miljarder euro i konvertibla obligationer från investerare detta år. Bland dessa investerare finns även världens största penningförvaltare, Black Rock.

Inom en snar framtid förväntas Northvolt avslöja en skuldfinansiering på över 5 miljarder dollar. Enligt rapporter från Financial Times är Northvolt det nystartade företaget i Europa som har attraherat mest kapital från investerare.

Som en del av sin ambitiösa expansion planerar Northvolt att uppföra gigafabriker, men inte bara det. Företaget ser också fram emot att bygga anläggningar för batteriåteranvändning och andra tillhörande faciliteter både i Europa och Nordamerika.