Den norska energimarknadsregulatorn RME meddelade på fredagen att man har bötfällt det svenska gruvföretaget Boliden med 5 miljoner norska kronor för marknadsmanipulation och försök till marknadsmanipulation under 2021.

“I mycket förenklade termer kan man säga att Boliden har erbjudit en produkt på kraftmarknaden som de inte kunde leverera,” sa RME:s direktör Tore Langset i ett uttalande.

Enligt RME hade gruv- och smältverksgruppen senare höjt sitt erbjudandepris för att dölja sina handlingar, men tillsynsmyndigheten tillade att man inte trodde att Boliden hade agerat med vinstsyfte.

“Företaget har brutit mot förbudet mot försök till marknadsmanipulation genom att lämna ett för högt pris vid budgivning på reglerkraftmarknaden, för en volym företaget inte kunde leverera,” sade RME.

Bolidens beteende hade minskat intäkterna för andra aktörer på den norska marknaden.

“Vi har förklarat vår syn på saken för myndigheterna, och det är viktigt för oss att vara tydliga med att vi aldrig har försökt manipulera marknaden, något som RME inte har anklagat oss för eller dragit slutsatsen av,” sa en talesperson för Boliden.