Den nya cleantech-plattform 1KOMMA5°, backad av Porsches CSR-satsning, ska konsolidera den europeiska villamarknadens omställning till grön energi. Målet är att minska de europeiska hushållens koldioxidutsläpp med 1000 ton co2 fram till 2030. Nu kliver Niklas Adalberths riskkapitalbolag Norrsken VC in som delägare i 1KOMMA5° där Niklas även blir rådgivare. 

Tidigare i år förvärvade 1KOMMA5° svenska Cellsolar som är Sveriges andra största leverantör av solceller på villamarknaden. Bolaget har nu i uppdrag att förvärva ytterligare företag inom cleantech-sektorn i syfte att erbjuda villaägare en one-stop-shop för all energiförsörjning, från solceller, till laddstolpar, batterier och andra produkter för energismarta hem. 

Niklas Adalberth har ett starkt engagemang för impact-bolag som arbetar med att lösa en rad olika globala hållbarhetsutmaningar så att målen i Parisavtalet ska nås innan 2030. Investeringen visar tydligt att Norrsken VC ser 1KOMMA5° som en nyckelspelare för måluppfyllelse. 

– 1KOMMA5° är stolta att få med ytterligare en av världens ”great minds” i kampen mot klockan. Vi var först ut i Norden att ansluta oss till 1KOMMA5s arbete för den gröna omställningen av villamarknaden. Det är fantastiskt att Niklas och Norrsken nu gör den här resan tillsammans med oss, säger Gunnar Jönsson, VD Cellsolar och 1KOMMA5° Sverige. 

– Efter min exit från Klarna insåg jag att allt jag gör framöver ska ha ett meningsfullt syfte. Med 1KOMMA5° försöker vi bidra till en av vår tids största utmaningar och jag är glad att kunna stödja teamets vision inte bara som investerare utan också med praktiska råd för att hjälpa till att minska koldioxidutsläpp i miljontals byggnader i Europa så snabbt som möjligt, säger Niklas Adalberth, Grundare, Norrsken. 

I det fortsatta arbetet vill vi förvärva fler innovativa bolag i Sverige som drivs av entreprenörer som likt Niklas vill lägga all sin energi och fokus på att skapa en hållbar framtid för kommande generationer, om alla jobbar mot samma mål kommer vi att lyckas, avslutar Gunnar Jönsson, VD Cellsolar och 1KOMMA5° Sverige. 

Om 1KOMMA5°
1KOMMA5° har idag cirka 300 anställda i 14 tyska och svenska städer. Bolaget ska eliminera hushållens koldioxidutsläpp och satsar på att omvandla 500 000 hushåll per år för att uppfylla visionen om en klimatneutral villamarknad år 2030. 1K5° backas av Porsche AG och ledande family offices för att nå målet 2030. Företagets ambition är att omsätta 200 miljoner Euro 2022. 1KOMMA5° har två affärsben – varav det ena fokuserar på fysiska lösningar för villamarknaden med solceller, energilagring, elbilsladdning och värmepumpar och det andra på en digital plattform för smart energistyrning. 1KOMMA5° kommer att utöka sin verksamhet till alla relevanta EU-marknader innan 2023, där tysktalande länder samt Norden är först ut. Solcellsleverantören Cellsolar, som sedan 2016 hunnit installera över 5000 solcellsanläggningar i Sverige, är numera en del av 1KOMMA5° och är koncernens första Nordiska investering.