Börsklimatet i mars var präglat av oro kring banksektorn. Sparare fiskade storbanksaktier i hopp om att räddningsinsatserna för de amerikanska nischbankerna och Credit Suisse skulle lugna ner marknaden. Men övergången från en lågräntemiljö med hög riskaptit till motsatsen skapade problem och volatiliteten väntas fortsätta. De svenska bankerna har pressats i oron, men spararna har ändå sett dem som stabila och robusta investeringar, och de har tryckt på köpknappen, framförallt för Handelsbanken, Swedbank och Nordea. Det är några av sakerna Frida Bratt, sparekonom på Nordnet, belyser i ett pressmeddelande.

Utöver bankerna fortsätter också SSAB att vara en av favoriterna för investerarna. Bolaget anses vara väl positionerat på stålmarknaden och aktien ligger för närvarande på höga direktavkastningsnivåer, vilket uppskattas av utdelningsinvesterare.

Mest nettosålda i mars var däremot Kindred och Truecaller. Truecaller uppvisade i rapporten för det fjärde kvartalet både tvärnitande tillväxt och tappad lönsamhet, vilket inte gick hem hos investerare som just nu premierar lönsamhet. Även Kindred, som har lönsamhetsproblem, säljs av i mars. Spararna har inte samma tålamod som tidigare, konstaterar Frida Bratt, sparekonom på Nordnet.

Sammanfattningsvis kan man säga att bankoron har påverkat börshumöret i mars och skapat volatilitet på marknaden. Sparare har valt att köpa in sig på svenska storbanker som de anser vara stabila och robusta, och SSAB fortsätter att vara en favorit. Däremot har investerare valt att sälja av Kindred och Truecaller på grund av lönsamhetsproblem. Det är viktigt att vara beredd på fortsatt volatilitet på marknaden, men samtidigt vara tålmodig och inte ta förhastade beslut.