Maj månad har varit fylld med dramatiska händelser på Stockholmsbörsen, där kurskollapserna i SBB och Embracer har fått stora konsekvenser. Trots detta har privatspararna visat sig vara djärva och aktivt engagerade i marknaden, vilket har överraskat många experter. Frida Bratt, sparekonom på Nordnet, förklarar att privatspararna har lockats av möjligheterna som uppstått genom dessa kurskollapser.

SBB, som har varit en av årets mest nettoköpta aktier under samtliga månader, har stått inför en förtroendekris både på obligations- och aktiemarknaden. Även om förtroendet för SBB har förbrukats enligt den bredare aktiemarknaden, verkar privatspararna vara obrydda och fortsätter att köpa aktien. Det är framför allt befintliga aktieägare som har valt att köpa ännu mer. Frida Bratt påpekar vikten av att investerare följer utvecklingen noggrant och undviker att selektera information när det gäller en aktie där de kanske redan har investerat både pengar, tid och känslor.

Köpmönstret är liknande även för Embracer. Spararna har fortsatt att nettoköpa aktien ända sedan vinstvarningen. Trots den totala kollapsen den 24 maj efter att ett viktigt avtal föll igenom, har privatspararna reagerat med en massiv köpvåg. Embracer är nu den mest nettoköpta aktien på Nordnets plattform, och antalet ägare har ökat med sju procent på en enda månad.

Även Hexatronic finns med på köplistan i maj. Aktien har under månaden påverkats negativt av uttalanden från blankarfirman Viceroy. Trots att Hexatronic är en favorit bland spararna och presterade starkt förra året, ses köp av aktien nu som en rabatterad möjlighet enligt Frida Bratt.

På andra sidan av spektrumet finns Electrolux, som har varit den mest nettosålda aktien under maj. Electrolux har hamnat i strålkastarljuset i och med intensifierade budrykten. Spararna resoneras att det är lika bra att sälja på den kursrusning som följde efter ryktet.

Det är tydligt att maj månad har varit händelserik på Stockholmsbörsen, med spektakulära kurskollapser och oväntade reaktioner från privatspararna. Det är viktigt att komma ihåg att aktiemarknaden är osäker och kan ge både möjligheter och risker. Att vara medveten om utvecklingen och ta in relevant information är avgörande för att fatta välgrundade investeringsbeslut.

Mest handlade aktierna bland Nordnets svenska kunder i maj:

Mest köpta Mest sålda
Investor Electrolux
SBB Evolution
Embracer Kindred
Intrum Truecaller
Hexatronic Africa Oil
Handelsbanken Netflix
Latour B3 Consulting Group
Nibe Nvidia
Cibus Nordic Real Estate Flat Capital
Volvo Stillfront