Oktober har traditionellt sett varit en turbulent månad på börsen, och årets tredje kvartal var inget undantag. Stockholmsbörsen lyste rött, och spararnas aktieval påverkades i hög grad av kvartalsrapporterna. Men det var inte alla förlorare som hamnade i skuggan, vissa lyckades till och med dra nytta av situationen.

Spararna väljer noggrant bland rapportförlorarna

“Spararna plockar upp rapportförlorare, men gör det selektivt,” säger Frida Bratt, sparekonom på Nordnet. Det var tydligt att investerarna var på jakt efter kvalitet snarare än kvantitet i oktober, och de företag som visade på stabilitet och lönsamhet trots de dystra siffrorna drog nytta av detta.

Volvo och Evolution populära

Volvo lyckades klättra upp till en imponerande tredjeplats på listan över mest nettoköpta aktier, trots oron för en minskad orderingång i framtiden. “Spararnas fokus ligger på marginalresan och direktavkastningen,” förklarar Frida Bratt. Evolution, å andra sidan, rasade på rapportdagen men lyckades ändå hamna i köptoppen, tack vare spararnas fortsatta tro på företagets höga marginaler och starka kassaflöde.

Novo Nordisk ny favorit bland svenska sparare

Novo Nordisk har för första gången tagit sig in i köptoppen bland svenska sparare, och är nu på god väg att gå om Nordea som den mest ägda aktien på Nordnets plattform. Detta visar på en klar förändring i spararnas preferenser och kan signalera början på en ny trend.

SAS och EQT i botten

SAS blev månadens mest nettosålda aktie, en rörelse som var väntad efter affärsuppgörelsen med de nya ägarna. EQT följde tätt efter, drabbat av en Q3-rapport som inte levde upp till förväntningarna och uttalanden från ledningen om en förlängd kapitalanskaffningsprocess.

Sammanfattning

Oktober var utan tvekan en utmanande månad för spararna på Stockholmsbörsen, men det fanns fortfarande de som lyckades navigera i de stormiga vattnen och göra kloka investeringsbeslut. Detta understryker vikten av att inte förlora fokus och fortsätta leta efter stabilitet och lönsamhet, även i tider av ekonomisk osäkerhet.