Under hösten 2022 inleder Nordic Choice Hotels och AFRY ett projekt för att minska energianvändning på kedjans hotell. Projektet ska i inledningsfasen hjälpa 12 hotell i Norge och Sverige att spara energi genom att optimera och effektivisera driften av hotellens tekniska system, kompetensutveckling av personalen och handlingsplaner för fortsatt energieffektivisering. 

För att nå de ambitiösa hållbarhetsmål som Nordic Choice satt upp inom sitt hållbarhetsprogram WeCare krävs krafttag inom alla verksamhetsområden – från mat och dryck till fastigheter. Tillsammans med AFRY satsar nu hotellkoncernen på att ge hotellen konkreta verktyg för att minska sin energianvändning.

– Hållbarhet är en av de frågor som står allra högst på vår agenda inom hela bolaget, och att få möjlighet att genomföra det här projektet tillsammans med AFRY känns riktigt bra. Vi börjar med 12 hotell i Sverige och Norge i höst men planen är att alla hotell inom koncernen ska få möjlighet att ansöka om att få hjälp med att minska sin energianvändning. Att få möjlighet att genomföra ett projekt som gör skillnad för miljön på riktigt känns väldigt bra, säger Fredric Landell, Chief Project Officer på Nordic Choice Hotels.

För att på ett effektivt och smidigt sätta kunna besöka så många hotell som möjligt kommer teamet från AFRY och Nordic Choice Hotels ta sig runt i en elbil med inspiration från TV serien A-team från 80-talet. I likhet med karaktärerna ut serien ska nu AFRY och Nordic Choice ta sig an uppdraget för att göra en insats för klimatet.

– Det känns väldigt kul att ingå ett långsiktigt samarbete med en kund som har höga ambitioner på klimatområdet. AFRY har gedigen kompetens inom energieffektivisering och ser detta som en viktig del i omställningen till ett hållbart samhälle. Förhoppningsvis leder Nordic Choice Hotels vägen och vi hoppas att de andra stora hotellkedjorna följer efter, säger Mattias Andreassen, affärsområdeschef AFRYs bygg- och fastighetserbjudande.

Energisamarbetet offentliggjordes i samband med Nordic Choice Hotels årliga konferens den 19-20 juni på Friends Arena i Stockholm. Under pandemin tog Nordic Choice fram en ny strategi med ökat fokus på hållbarhet och där fastslås att fastigheternas energiprestanda spelar en viktig roll för att minska företagets CO2-avtryck.

Hotellen i Norge och Sverige som är del av den initiala fasen:

Sverige:
– 
Stenungsbaden Yacht Club
– Clarion Amaranten
– Clarion Collection Majoren
– Clarion Hotel Malmö Live
– Hobo
– At Six
– Clarion Collection Bilan

Norge:
– 
The Thief, Oslo
– Clarion Admiral
– Clarion Collection Folketeateret
-Clarion Air
-Comfort RunWay