Finanstid har besökt prestigefyllda Nordic Business Forum 2023 i Helsingfors som gick av stapeln 27-28 september.
Hela agendan för eventet kan ses här.

Besöker WithSecure

Onsdagen inleddes med ett besök hos WithSecure. WithSecure, tidigare känt som F-Secure, är en leverantör av cybersäkerhets- och lagringstjänster. Företaget erbjuder molnskydd, skydd för slutpunkter, cybersäkerhet, nätverksskydd, avancerat hotskydd, en enhetlig molnbaserad säkerhetsplattform och sårbarhetshanteringstjänster till företag. Det erbjuder även cybersäkerhetsinformation, konsulttjänster inom cybersäkerhet, utveckling av motståndskraft, säkerhetsförsäkran, partnerframgångstjänster, molnsäkerhetsstyrning och hantering av detektering och respons.

Företaget marknadsför sina produkter under varumärket WithSecure. Det samarbetar med olika företag och institut för att utveckla banbrytande lösningar som använder artificiell intelligens. Företaget har närvaro på företagsmarknaden i Europa, Asien-Stillahavsområdet, Nordamerika, Latinamerika och Afrika. WithSecure har sitt huvudkontor i Helsingfors, Finland.

Känslan av att vara attackerad

Efter en kortare välkomstceremoni med Antti Koskela (Chief Product Officer), fick vi en genomgång av de senaste trenderna och forskningen inom cyber security av Paolo Palumbo (VP) och Neeraj Singh (Senior Researcher).

Sessionen avslutades av Tom Van de Wiele som tog sällskapet med på ett interaktivt äventyr med ett fiktivt angrepp av ransomware. Genomgången var djupgående och engagerade alla på plats då man diskuterade varje steg av ett incidentscenario. Kontentan av den interaktiva övningen var tydlig, när angreppet är över dig är det för sent att upprätta en handlingsplan, den måste finnas och uppdateras kontinuerligt.

Kvällens paneldebatt om AI

Under onsdagskvällen fick Finanstid möjligheten att delta i en paneldebatt om AI. Det var i ett betydligt mindre forum än dagens föreläsningar och bara ett 40-tal deltagare, i stort sett uteslutande press. Det var Mikko Hyppönen och Scott Galloway som drev diskussionen om AI i stort men också mer specifikt hur man ser på marknaden och vad nästa steg kommer att vara inom AI. Sammanfattningsvis så pekar, enligt debatten, allt på att AI är nästa digitala revolution och att tekniken kommer att vara lika revolutionerande som internets inträde. Även riskerna diskuterades och man kunde konstatera att det finns en hel del risker också. Det var en mycket trevlig och informativ timme som inbjöd till många skratt och även många publikfrågor till panelen.

 

Årets talare

Malala Yousafzai började sitt aktivistarbete vid 11 års ålder när hon anonymt bloggade om livet under talibanernas styre i Pakistans Swat Valley, särskilt förbudet mot flickors utbildning. Snart började hon offentligt förespråka för detta, hålla tal och intervjuer och dra till sig internationell medieuppmärksamhet och utmärkelser.

 

 

 

 

Patrick Lencioni är grundare och vd för The Table Group, ett företag dedikerat till att främja mänsklig värdighet inom arbetsvärlden. Under de senaste tjugofem åren har Pat och hans team tillhandahållit organisationer idéer, produkter och tjänster som förbättrar teamwork, tydlighet och engagemang bland anställda.

 

 

Tim Ferriss har blivit utsedd som en av Fast Companys “Mest innovativa affärsman” och som en av Fortunes “40 under 40”. Han är en tidigt engagerat sig som investerare/rådgivare inom den globala tekniksektorn och har bland annat i tidigt skede investerat i Uber, Facebook, Shopify, Duolingo, Alibaba. Han är även författaren till fem #1 New York Times- och Wall Street Journal-bästsäljare, inklusive “The 4-Hour Workweek”.

 

 

Nicolai Tangen ansvarar för förvaltningen av Statens pensjonsfond Global. Detta inkluderar den dagliga verksamheten och utvecklingen av Norges Banks Förvaltning av Statens pensjonsfond. Han tillträdde som verkställande direktör för Norges Banks Förvaltning av Statens pensjonsfond den 1 september 2020.

 

 

Rebecca Henderson är professor vid Harvard University, och undervisar i en prisbelönt MBA-kurs med titeln “Omgestalta kapitalismen”. Det är även namnet på den bok hon författade år 2020. I över 30 år har hon varit en framstående auktoritet inom organisatorisk och strategisk förändring. Idag fokuserar hennes forskning och undervisning på kapitalism med ett syfte och den roll som företagsledare på alla nivåer kan spela i att förändra det nuvarande systemet.

 

Scott Galloway har suttit i styrelsen för The New York Times Company, Urban Outfitters, Berkeley’s Haas School of Business, Panera Bread och Ledger. Genom sina Prof G- och Pivot-podcaster, nyhetsbrevet No Mercy / No Malice och sin YouTube-kanal når Scott miljontals människor.

Scott är författare till New York Times-bästsäljaren, “The Four”, “The Algebra of Happiness”, “Post Corona: From Crisis to Opportunity” och “Adrift: America in 100 Charts”. Hans senaste bok, “Adrift,” debuterade på New York Times bästsäljarlista i oktober 2022.

Mo Gawdat, tidigare affärschefen för Google [X] (‘moonshot-fabriken’), den nuvarande AI-chefen för Flight Story och författaren till bästsäljaren “Scary Smart”, en av de tidigaste böckerna som skrevs om farorna med oreglerad artificiell intelligens och hur vi kan kämpa tillbaka. Den blev utnämnd till en av Times & Sunday Times bästa affärsböcker 2021.

Efter att ha arbetat för IBM och Microsoft fick Mo en anställning på Google och hjälpte till att starta plattformen i över 50 framväxande marknader.Han gick sedan med i Google [X] som affärschef och levde på teknologins absoluta spets.

Amy Webb besitter expertkunskap inom branscher som är avgörande för att hålla världen igång. Hon använder sig av sitt arbete och forskning för att dela insikter om framväxande trender och teknologier som kommer att revolutionera vårt sätt att arbeta och leva. Hon är grundare och VD för Future Today Institute, ett ledande företag inom framtidsspaning och strategi som hjälper ledare och organisationer att förbereda sig för komplexa framtider.

 

 

Mikko Hypponen är en global säkerhetsexpert, föreläsare och författare. Han arbetar som Chief Research Officer på WithSecure och som Principal Research Advisor på F-Secure. Hyppönen har skrivit om sin forskning i New York Times, Wired och Scientific American och syns ofta i internationell TV. Han har föreläst vid universiteten Stanford, Oxford och Cambridge. Han har utsetts som en av de 50 mest betydelsefulla personerna på webben av PC World magazine och inkluderades i FP Global 100 Thinkers-listan.

 

Sheena Iyengar är en forskare, författare och professor som utforskar psykologin bakom val och beslutsfattande. Hon undersöker hur människor möter utmaningar i en värld där de översköljs av alternativ och använder neurologi och kognitiv vetenskap för att främja innovation inom organisationer.

Sheena Lyengars första bok, “Konstens val”, fick utmärkelsen Financial Times och Goldman Sachs Business Book of the Year Award 2010 och rankades som nummer 3 på Amazon.com:s lista över bästa affärs- och investeringsböcker 2010. För närvarande arbetar Sheena på en ny bok som utforskar hur vi förstår identitet och definierar vad det innebär att vara autentisk i en teknologiskt avancerad värld.

Jos de Blok är grundaren och VD för Buurtzorg (grannskapssjukvård), en nederländsk organisation med över 15 000 anställda som erbjuder samhällsbaserade hemtjänster till mer än 80 000 patienter per år. Allt Startad 2006 med ett team om fyra sjuksköterskor, sedan dess har Buurtzorg omvandlat hemsjukvården och skapat en innovativ metod för sjukvård direkt i hemmet. Innan han grundade Buurtzorg hade Jos flera ledande befattningar inom hemvårdsorganisationer, inklusive rollen som innovationsdirektör för medicinska tjänster. 

 

Årets vinnande talare

Maryna Saprykina är VD för CSR Ukraina, grundare av Ukrainas kvinnliga entreprenörshubb och vinnare av Talar-tävlingen 2023.

Med 13 års erfarenhet inom hållbarhet har Maryna imponerande kunskap om att hitta de bästa hållbarhetslösningarna för företag. Maryna är även styrelsemedlem i SOS Barnbyar Ukraina och grundare av Ukrainas kvinnliga entreprenörshubb, en gemenskap för utveckling av kvinnligt ägda företag med social påverkan.

På grund av det pågående kriget i Ukraina har Maryna själv bevittnat ukrainska näringslivets motståndskraft i krigstider. Detta är även vad som inspirerade hennes vinnande tal, “Hållbarhet i krigstider,” där hon presenterade en 5-komponentsmodell för hållbarhet som företag har använt för att överleva under svåra tider.

Fakta – Det här är Nordic Business Forum

Nordic Business Forum är en årlig konferens och affärsnätverksevenemang som äger rum i Helsingfors. Evenemanget är känt för att samla företagsledare, entreprenörer, företagsägare och andra affärsprofessionella för att dela insikter, erfarenheter och idéer om affärsvärlden. Varje år följer konferensen ett aktuellt tema för internationella företagare, i år var det “Leadership, Innovation, Resilience och AI” som stod på agendan.

Nordic Business Forum erbjuder en varierad och innehållsrik agenda som inkluderar föreläsningar, diskussioner, paneldebatter och workshops med framstående talare och experter från näringslivet och olika branscher. Talarna kan vara internationellt kända affärsledare, författare, innovatörer och andra influenser.

Evenemanget fokuserar på att leverera konkreta affärsinsikter och praktiska verktyg som deltagarna kan använda för att förbättra sina affärsstrategier och prestationer. Målet är att inspirera och utbilda deltagarna för att navigera i den snabbt föränderliga affärsvärlden. Nordic Business Forum ger deltagarna möjlighet att nätverka med andra professionella inom och utanför deras branscher, utbyta idéer, erfarenheter och potentiellt samarbeta med andra.

Evenemanget brukar ha en stark digital närvaro, med live-sändningar av föreläsningar och sociala medieaktiviteter som gör det möjligt för dem som inte kan delta fysiskt att följa med och delta online. Nordic Business Forum belyser ofta aktuella och framtida affärsutmaningar, inklusive teknologins påverkan på omvärlden, ledarskap, hållbarhet, innovation och andra viktiga ämnen.

Sammanfattningsvis är Nordic Business Forum en prestigefylld affärskonferens som lockar både nationella och internationella deltagare. Det strävar efter att inspirera, utbilda och skapa möjligheter för affärsprofessionella att utvecklas och lyckas i sina respektive områden. Informationen om det specifika evenemanget kan variera från år till år, så det är alltid bra att besöka deras webbplats för att få den senaste informationen om agenda och talare.