Nokia rasar runt 17 procent på Helsingforsbörsen efter att ha levererat en kvartalsrapport fylld med negativa utsikter om framtiden. Bolagets nye vd Pekka Lundmark räknar med att den finansiella utvecklingen under 2021 blir utmanande.

Telekombolaget räknar nu med en justerad rörelsemarginal, icke IFRS, på 9,0 procent, plus/minus 1,0 procentenheter, under 2020. Tidigare prognos var 9,5 procent, plus/minus 1,5 procentenheter.

Den nya prognosen för den justerade vinsten per aktie är nu 0,23 euro, plus/minus 0,03 euro. Tidigare prognos var ett justerat resultat per aktie på 0,25 euro, plus/minus 0,05 euro.

Nokias finansiella utveckling under 2021 väntas bli utmanande och mer förändring behövs, enligt Nokias nye vd Pekka Lundmark.

”Nummer ett är att intäktssituationen (topline) kommer att vara utmanande som en följd av en lägre radiomarknadsandel hos en viktig nordamerikansk kund (Verizon, reds.anm.) Dessutom är det en ökad prispress inom Mobile Networks i Nordamerika generellt sett”, sade Pekka Lundmark vid torsdagens konferens för journalister.

Pekka Lundmark skriver i rapporten att Nokia har gjort framsteg i många delar av verksamheten under det tredje kvartalet, men det är inte tillräckligt.

”Vi räknar med att stabilisera vår finansiella utveckling under 2021 och leverera stegvisa förbättringar mot våra långsiktiga mål efter det”, skriver han.

Nokia passade också på att lämna en ny prognos för 2021 om en justerad rörelsemarginal på 7-10 procent. Marginalprognosen når inte riktigt upp till analytikernas snittförväntningar, som enligt Infronts sammanställning av 21 prognoser låg på 10,9 procent.

Dessutom antar Nokia en mer negativ syn på bolagets primära adresserbara nätmarknad, exklusive Kina, under 2020 och räknar nu med att den minskar som en följd av coronapandemin. Tidigare bedömning var att den marknaden skulle vara i stort sett på en oförändrad nivå under 2020, i konstanta valutor.

Samtidigt räknar Nokia fortfarande med att bolagets egen verksamhet, Networks och Software, utvecklas något sämre än den adresserbara marknaden 2020.

Nokias tredje kvartal slutade med ett resultat per aktie, exklusive extraordinära kostnader (non-IFRS), på 0,05 euro. Genomsnittet av 21 analytikers förväntningar låg på en vinst på just 0,05 euro per aktie, enligt Infronts sammanställning.

Det rapporterade resultatet per aktie blev 0,04 euro, mot snittestimatet 0,02 euro per aktie.

Omsättningen hamnade på 5.294 miljoner euro för kvartalet. Analytikernas snittförväntningar låg på en omsättning på 5.430 miljoner euro.

Vid klockan 9.45 svensk tid har Nokias aktie rasat med 17,4 procent på Helsingforsbörsen, vilket innebär att bolaget återigen står på minus sedan årsskiftet. I Stockholm stiger konkurrenten Ericsson 0,9 procent.