Nextbase, europeisk marknadsledare inom dash cam-teknik, och den globala marknadsledaren inom Internet of Things (IoT) Vodafone tillkännager ett exklusivt partnerskap för att introducera IoT-uppkoppling inom Dash Cam-området. Med Vodafones europatäckande IoT-anslutning för fordon hjälper Nextbase iQ bilägare till en säkrare, smartare och tryggare körning.

Partnerskapet innebär bland annat tillgång till funktioner som radardetektion, Smart Sense Parking och Emergency SOS i hela Europa. Dessa uppgraderar fordonen, oavsett ålder och modell, till en helt ny funktionsnivå.

Vodafones IoT-anslutning ger tillgång till flera mobilnätsoperatörer, vilket gör att man undviker vita fläckar med dålig eller ingen täckning. Vodafones IoT-lösning garanterar även högsta möjliga säkerhet genom en särskild nätverksarkitektur som inte delas med allmänheten. I Sverige blir förare med abonnemang hos Vodafones partners de som först får möjlighet att ta del av den nya tekniken.

“Vi skulle varken kunna frigöra potentialen i vår produkt eller leverera den banbrytande teknikupplevelse vi nu ger konsumenterna utan den säkerhet och tillförlitlighet Vodafones IoT-plattform erbjuder”, säger Richard Browning, CMSO på Nextbase, och tillägger “vi har nu tagit fram en hårdvara som ska klara av att uppgraderas på en hög innovationsnivå. I framtiden ser vi nya AI-baserade tjänster och funktioner, till exempel sofistikerade AI-drivna ADAS, DMS, V2V-kommunikation och varning för allvarliga händelser”.

Nextbase IQ utnyttjar ett skräddarsydd Ambarella AI-kapabelt chip som gör att systemet kan uppgraderas trådlöst via Nextbase Cloud.  

“Majoriteten bilkonsumenter har inte råd med de mest avancerade fordonen på marknaden. Med Nextbase iQ vill vi erbjuda alla förare den säkerhet och trygghet som finns i såna fordon. Därför har vi tagit fram en hårdvara som ska klara av att uppgraderas på en hög innovationsnivå, där vi i framtiden ser nya AI-baserade tjänster och funktioner, till exempel sofistikerade AI-drivna ADAS, DMS, V2V-kommunikation och samhällsincidenter”, säger Richard Browning, CMSO för Nextbase. 

Funktioner i urval

  • 4K, tri-cam IR-videosystem för knivskarpa bilder.
  • Realtids live-video – anslut och visa video live från din bil.
  • Radardetektering – upptäcker andra trafikanters närvaro, riktning och avstånd.
  • AI-teknik som registrerar andra fordons hastighet och riktning, och  förutsäger och registrerar incidenter.
  • Emergency SOS (ESOS) – larmar automatiskt räddningstjänsten med plats och andra viktiga uppgifter efter allvarlig olycka.
  • Spårning i realtid med inbyggd ultraprecis GPS-lokaliseringsfyr och synkroniserad video i realtid.
  • Smart Sense Parking – AI-aktiverad teknik som fångar kritiska ögonblick före och efter parkeringsincident.
  • Driver Aware (DMS) – smart system för att motverka sömnighet och/eller distraktion hos förare.*
  • Vehicle Aware (ADAS) – avancerat förarassistanssystem som övervakar vägen och bilarna framför och varnar förare för andra fordon och fotgängare.*

*Inte tillgängligt i Tyskland, omfattas av lokala bestämmelser och mobiltäckning.