Efterfrågan på rätt kompetens inom techsektorn stiger i takt med digitaliseringens ökning. År 2024 beräknas det saknas 70 000 IT-kunniga personer i Sverige och konkurrensen om talangerna hårdnar allt mer.

Tech och digitalisering är idag en av Sveriges basnäringar och nyligen publicerade Surfshark sin årliga ranking över världens mest digitaliserade länder. Rapporten visar att Sverige utvecklas i fel riktning och har rasat till en trettonde plats. En anledning till den negativa trenden är brist på framtidssäkrad kompetens, där den ökande kompetensbristen hotar inte bara techbranschen utan hela Sveriges tillväxt och innovationskraft.

För att möta behovet av de spetskompetenser som krävs för att utveckla framtidens system och innovationer behöver branschen hitta nya lösningar. Techbolaget Nexer Tech Talent är experter på techtalanger och erbjuder skräddasydda talangprogram till världsledande svenska företag, där varje program är unikt för varje kunds kompetensbehov. Detta är en oerhört viktig fråga för hela Nexergruppen, vars vision är att skapa en lovande framtid för sina kunder och säkra morgondagens kompetensbehov. I förlängningen handlar detta om att bidra till att Sverige kan återfå sin position som ett av världens främsta länder inom digitalisering.

I år har efterfrågan av talangprogram varit större än någonsin. Under våren anställdes 320 personer, som startar sina talangprogram under hösten.

– Tillsammans med våra kunder skräddarsyr vi talangprogram för nyexaminerade talanger där de får en fantastisk start på sin karriär med utbildning, mentorskap och en trygg introduktion till arbetslivet. Vår ambition är att säkra framtidens kompetensbehov hos våra kunder och i förlängningen bidra till att Sverige kan återfå sin position som ett av världens främsta länder inom digitalisering, säger Pernilla Johansson, vd på Nexer Tech Talent.

Som kunskapsledande företag rekommenderar vi alla som arbetar med rekrytering i techbranschen att ta del av framtidsrapporten Tech Talent Report, som presenterar unika insikter om vad dagens techtalanger förväntar sig och hur de ser på ny teknik och arbetslivet.