Nyligen stängde Stingalumnin Enerpoly sin såddrunda där de tog in 15 miljoner svenska kronor (1,5 miljoner dollar). Enerpoly utvecklar zinkbatterier som erbjuder hållbara stationära energilagringslösningar. De flesta av investerarna och änglarna var med redan i den tidigare pre-seed-rundan. Investerarna har en imponerande erfarenhet av att kommersialisera produkter och framtidsspana. Bland dem finns flera namntunga inom finansiell- och industriell sektor från Sverige och USA, bland andra syns teknikprofilerna Fredrik Sidhagen (VD på RCO Group) och Johan Nord (tidigare CCO på Trustly), samt bankprofilerna Eirik Winter, Malin Engman, André Rhodin.
– Energikrisen påverkar oss alla. Enerpoly är ett intressant bolag då de arbetar med att lösa flera av energikrisens problem, genom överkomliga priser och en tillförlitlig leveranskedja inom energilagring. Utvecklingen är avgörande i dessa tider när energisäkerhet, tillgång och hållbarhet blir avgörande för Norden, säger Eirik Winter, investerare.
– Batteriindustrin kämpar för att etablera lokala leveranskedjor och produktionsinfrastruktur för att säkerställa framtida stabilitet. Det är därför det är så viktigt att Enerpolys teknologi bygger på globalt rikliga material och att vi siktar på att etablera batteritillverkning just här i Sverige med en teknik som använder material som kan hämtas i Sverige. Faktum är att stora mängder zink nyligen upptäcktes i silvergruvorna i Sala, säger Eloisa de Castro, VD på Enerpoly.
Enerpolys patenterade teknik använder till största del den kostnadseffektiva råvaran zink som kan utvinnas i Sverige och Europa. Det bidrar till regionens globala konkurrenskraft inom en snabbväxande industri. Europa släpar efter Kina och USA när det gäller att säkra sin råvaruförsörjning för energi- och mobilitetssystem. Zinkteknologi kan därmed stötta Europa i den globala kapplöpningen genom att bidra till strategisk autonomi och hållbarhet i dess gröna energisystem.
Råvarorna bidrar också till batteriets prisvärdhet och säkrare batteritillverkning. Tillverkningsprocessen och komponenterna är vattenbaserade, vilket innebär att de inte är giftiga och kan varken antändas eller explodera.
Syftet med Enerpolys investeringsrunda är att finansiera pilotprojekt av sin batteriteknologi med sikte på en snabbväxande miljardmarknad. Piloterna genomförs i Sverige, Europa och globalt tillsammans med innovatörer inom hållbar energilagring, bland andra Polarium, som var några av de första att använda litiumbatterier för telekomindustrin. Piloterna beräknas starta under 2023.