Under ett nyligt samtal med Israels premiärminister Benjamin Netanyahu om risker och lagstiftning kring artificiell intelligens (AI) avslöjade Elon Musk att gratiskonton på X, tidigare känd som Twitter, kan vara på väg att försvinna.

Sedan starten har X varit en gratistjänst för användare, men sedan Elon Musks förvärv av plattformen infördes en prenumerationstjänst. Denna tjänst används för att verifiera användare, vilket har ersatt det tidigare systemet där endast offentliga personer kunde bli verifierade. Trots detta har gratiskonton fortsatt att dominera plattformen.

“En liten avgift varje månad”

Men nu verkar förändringar vara i antågande. Enligt CNBC, indikerade Musk under ett live-streamat samtal att X kan komma att “börja ta ut en liten avgift varje månad”. Anledningen? Musk menar att det skulle hjälpa till att bekämpa “arméer av bottar”.

Under samtalet avslöjade Musk också att X har över 550 miljoner månatliga användare som genererar mellan 100 till 200 miljoner inlägg dagligen. Detaljer kring hur många av dessa användare som faktiskt är bottar lämnades dock ute.

Musk kritiseras för förändringar

Musks senaste kommentarer och förändringar har lett till ökad kritik. Särskilt efter hans hot om att stämma organisationen Anti-Defamation League (ADL), med anklagelser om att organisationen skulle ligga bakom X:s minskade intäkter. Med tanke på den potentiella avgiften som kan komma att introduceras är det nu osäkert hur framtiden ser ut för gratiskonton på X.

Fakta ADL

Anti-Defamation League (ADL), tidigare känd som Anti-Defamation League of B’nai B’rith, är en internationell judisk icke-statlig organisation baserad i USA som specialiserar sig på medborgerliga rättigheter och bekämpar antisemitism och extremism.