Munters Group, en ledande global leverantör av energieffektiva lösningar för luftbehandling och klimatkontroll, har annonserat ett avtal om att förvärva ZECO, en indisk tillverkare av luftbehandlingslösningar. Köpeskillingen förväntas uppgå till 790 MSEK.

Enligt pressmeddelandet beräknas affären att stärka Munters position på den indiska marknaden för avfuktningslösningar, särskilt inom deras prioriterade industriområden: batterier, livsmedel och läkemedel. Genom att kombinera Munters och ZECO’s marknadsledande produkter och helhetslösningar, är Munters väl positionerat för framtida tillväxt.

“ZECO är ett utmärkt tillskott till Munters. Det är ett viktigt steg i utvecklingen av vår avfuktningsverksamhet i Indien. Jag är väldigt glad att vi ingått detta avtal  som stärker oss i vår tillväxtresa,” säger Klas Forsström, VD och koncernchef för Munters.

Företaget disponerar över tre produktionsanläggningar i norra, västra och södra delarna av Indien. Dessutom har de ett omfattande nätverk av försäljningskontor i de större geografiska områdena i Indien, och detta skapar en solid grund för Munters att expandera på.

“Förvärvet ger oss kompletterande produkter till vårt kärnerbjudande. Med vårt kombinerade produkterbjudande och breda försäljningsnätverk stärker vi vår position inom flera kundsegment som har stark tillväxt på den indiska marknaden för avfuktningslösningar,” säger Henrik Teiwik, President affärsområde AirTech och Group Vice President, Munters Group.

Under det senaste helåret fram till den 31 mars 2023, rapporterade ZECO en nettoförsäljning på cirka MSEK 510. Denna affär förväntas positivt påverka Munters Group tack vare ZECO:s EBITA-marginal. Finansieringen av förvärvet kommer att ske genom befintliga kreditfaciliteter.

Zeco Aircon Limited är privatägt och grundades 1989. Idag har bolaget sitt huvudkontor i Gurgaon, och erbjuder luftbehandlingslösningar till olika industrier i Indien.

Slutförandet av förvärvet är föremål för vanlig indisk byråkrati och förväntas vara avslutat före årets slut.