Misstänkt bedrägeri mot privatpersoner

Under flera år har en 56-årig man misstänkts för att ha tagit betalt för juridiska tjänster utan att leverera något av värde. Han anklagas för att ha lurat privatpersoner, särskilt äldre och sårbara, att överföra sina bostäder och tillgångar till honom genom gåvobrev. Mannen står nu inför rätta, åtalad för ett flertal grova bedrägerier. Det framgår av ett pressmeddelande.

Omfattande åtal och många målsäganden

Mannen, som har varit i häkte sedan gripandet av Ekobrottsmyndigheten (EBM) i maj förra året, åtalas också för grov förskingring, förberedelse till grova bedrägerier, grovt folkbokföringsbrott och grova bokföringsbrott. Målet involverar 17 målsäganden och två dödsbon. Utredningen visar att den misstänkta kriminaliteten sträcker sig från 2014 till 2022.

Särskilt farlig brottslighet

Kammaråklagare Annika Lindahl vid EBM i Malmö betonar allvaret i brotten: “Brottsligheten är särskilt farlig då många av offren är äldre och sårbara. Mannen har genom sitt agerande vilselett människor för egen vinning.”

Brottsupplägget

De flesta bedrägerierna har börjat med ett reklamblad om kostnadsfri juridisk konsultation. Efter att ha fått betalt i förskott har mannen gjort sig oanträffbar. I vissa fall har han även fått folk att överlåta bostäder och tillgångar till honom.

Brister i kontroll av juridiska tjänster

Annika Lindahl påpekar att det är anmärkningsvärt att någon kan erbjuda juridiska tjänster som testamenten utan adekvat övervakning. Detta kan få allvarliga konsekvenser för de drabbade, som ofta inte kan bedöma dokumentens korrekthet.

Grovt folkbokföringsbrott

Mannen har, enligt utredningen, felaktigt registrerat sig som utvandrad från Sverige mellan 2019 och 2023. Detta misstänks ha varit ett försök att undvika myndighetskontroller, vilket har lett till åtal för grovt folkbokföringsbrott.

Skadestånd och näringsförbud

I åtalet ingår krav på skadestånd på över 3,4 miljoner kronor till målsägandena. Åklagaren yrkar även på näringsförbud i tio år för den tilltalade.

Rättegången vid Malmö tingsrätt

Huvudförhandlingen inleds den 5 februari vid Malmö tingsrätt, där fallet kommer att prövas. Bedrägerierna och de övriga brotten som mannen åtalas för har skapat stor uppmärksamhet och väcker frågor om kontroll och reglering av juridiska tjänster.