Inom tio år beräknas MINI vara ett helt elektrisk varumärke och som ett led i satsningen på elektrifiering presenteras nu ”MINI Electric Pacesetter inspired by JCW” som kommer vara säkerhetsbilen för racingserien ABB FIA Formula E World Championship.

Det var på BMW Groups årliga konferens förra veckan som strategin för MINI:s framtid presenterades. MINI kommer att få en viktig roll framöver, då det klassiska och urbana varumärket är idealt för e-mobilitet. MINI kommer i framtiden att fokusera enbart på helelektriska modeller, och efter 2025 kommer inga fler bilar med förbränningsmotor att lanseras. Till 2027 kommer dessa att stå för minst 50 procent av MINI:s försäljning, och i början av 2030-talet kommer MINI vara ett helt elektriskt varumärke.

Den helt elektriska MINI Cooper SE produceras idag vid fabriken i Oxford. Efterföljaren till MINI Countryman kommer att produceras på fabriken i Leipzig från 2023. Den nya MINI crossover-modellen kommer att finnas med både förbränningsmotor och i helt elektriskt utförande. Med den nya fordonsarkitekturen som utvecklas för elektrisk mobilitet kommer MINI BEV:s även att tillverkas i Kina – via den lokala tillverkaren Great Wall Motor, från 2023 och framåt.

Elektrisk drivning möter John Cooper Works

Baserad på MINI Cooper SE och utvecklad i ett samarbete mellan MINI Design, BMW Motorsport, FIA och Formel E presenteras nu nya ”MINI Electric Pacesetter inspired by JCW” som den nya säkerhetsbilen i racingserien ABB FIA Formula E . Denna extrema version av MINI Cooper SE sammankopplar varumärkets elektriska framtid med den rika racinghistorien hos John Cooper Works. Bilen har utvecklas för att vara säkerhetsbil åt Formel E och är inte tänkt för allmänheten, men den ger en indikation om vad som kan ske med elektrifiering av JCW-varumärket.

– Vi har redan bevisat hur väl elektrisk drivning och körglädje går ihop med MINI Cooper SE och för mig råder det inga tvivel om att elektrifiering och John Cooper Works går väl ihop, säger Bernd Körber, Head of MINI.

Bakom den kraftfulla designen av MINI Electric Pacesetter inspired by JCW har stort fokus lagt på att minska vikten, genom att tillföra lättviktsmaterial. Total väger bilen 130 kg mindre än MINI Cooper SE, vilket ger bilen bättre fartegenskaper trots att drivlinan är densamma. Tillsammans med ett omarbetat chassi, uppgraderade bromsar och specialdäck levererar MINI Electric Pacesetter inspired by JCW maximal gokartkänsla.

Bilen kommer kunna ses för första gången i Rom den 10:e april i samband med det tredje racet av Formel E-säsongen 2021.