Den amerikanska teknikjätten Microsoft är i förhandlingar om att investera 10 miljarder dollar i OpenAI, ägaren till chattbotten ChatGPT som blev en världssuccé 2022. Semafor rapporterar att den potentiella affären skulle kunna leda till att värderingen för det San Francisco-baserade forskningsbolaget fördubblas till 29 miljarder dollar, cirka 300 miljarder kronor, jämfört med när bolaget senast reste kapital 2022. 

Finansieringen inkluderar andra riskkapitalbolag och avtalsdokument skickades till potentiella investerare under de senaste veckorna, med syfte att avsluta rundan innan utgången av 2022, säger reportern.

Händelseförloppet följer en rapport publicerad i Wall Street Journal den 5e januari i år som sade att OpenAI befann sig i förhandlingar om att sälja befintliga aktier till en värdering på ungefär 29 miljarder dollar, till riskkapitalbolag som Thrive Capital och Founders Fund.

OpenAI, grundat av Teslas VD Elon Musk och investeraren Sam Altman, gjorde ChatGPT-chattboten tillgänglig för fri offentlig testning den 30 november i fjol. Chattbotten är en mjukvaruapplikation som är utformad för att efterlikna mänskligt samtal baserat på frågor som användaren ställer.

Semafor-rapporten sade att finansieringsvillkoren innebar att Microsoft skulle få 75 procent av OpenAIs vinster tills dess att de återfår sin initiala investering när OpenAI har kommit på hur man tjänar pengar på ChatGPT och andra produkter som bildskapande verktyget Dall-E. OpenAI uppger själva att man räknar med att nå en omsättning om 1 miljard dollar redan 2024.

När detta tröskelvärde nås, skulle Microsofts ägarandel uppgå till 49 procent, samtidigt som andra investerare tar ytterligare 49 procent och OpenAIs moderbolag får 2 procent, enligt rapporten, utan att precisera vad ägandet skulle vara tills Microsoft har fått tillbaka sitt investerade kapital.

Detta är inte första gången Microsoft investerar i OpenAI. Under 2019 investerade Microsoft 1 miljard dollar i OpenAI, i syfte att lansera en version av sin egen sökmotor Bing med användning av den artificiella intelligensen som står bakom ChatGPT, enligt en rapport från Information förra veckan.