I oktober såg Sverige en ökning av matpriser, enligt Statistiska centralbyrån (SCB). Priserna på livsmedel och alkoholfria drycker ökade generellt med 0,4 procent jämfört med september, med en markant ökning för frukt och grönsaker. Carl Mårtensson, prisstatistiker på SCB, noterar att prisökningen främst drivs av livsmedel, medan alkoholfria drycker knappt förändrades i pris.

Intressant nog sjönk priserna på vissa varor som fisk och kaffe, te och kakao. Å andra sidan steg priserna mest på grönsaker (3,2 procent) och frukt (1,4 procent). Sedan oktober 2022 har nästan alla varugrupper ökat i pris, förutom mjölk, ost, ägg, och oljor och fetter. Särskilt påtagliga är prisökningarna för sötsaker, glass, och grönsaker, med över 12 procents ökning det senaste året.

Bland enskilda livsmedelsprodukter, steg priset på tomater dramatiskt med nästan 17 procent i oktober jämfört med september, medan priset på färsk lax minskade mest med 18 procent. Caroline Neander, en annan prisstatistiker på SCB, understryker att socker och tomater har sett de största prisökningarna under det senaste året, med sockerpriser som stigit med 47 procent och tomatpriser med 45 procent.

Prisutvecklingen för varugrupper inom livsmedel och alkoholfria drycker

Varugrupp Prisförändring sedan september 2023 (%) Prisförändring sedan oktober 2022 (%)
Bröd och övriga spannmålsprodukter 0,0 5,8
Kött -0,2 4,6
Fisk -3,0 11,8
Mjölk, ost och ägg -0,5 -0,2
Oljor och fetter 0,9 0,0
Frukt 1,4 9,7
Grönsaker 3,2 12,2
Sötsaker och glass 0,5 12,4
Övriga livsmedel 0,8 8,1
Kaffe, te och kakao -0,9 3,7
Mineralvatten, läskedrycker, frukt och grönsaksjuice 0,5 9,3
Livsmedel 0,4 6,7
Alkoholfria drycker 0,1 5,9
Livsmedel och alkoholfria drycker 0,4 6,6

 

Produkterna som ökade respektive minskade mest i pris mellan september och oktober 2023

Produkt Prisförändring sedan september 2023 (%) Prisförändring sedan oktober 2022 (%)
Tomater 16,6 45,0
Avokado, mango m.m. 15,5 1,5
Gurka 15,2 -6,4
Vindruvor 14,5 27,2
Blomkål 6,5 -18,2
Purjolök 5,6 -3,7
Apelsiner 5,1 1,6
Småcitrus 4,7 16,9
Paprika 3,8 14,2
Färska bär 3,7 28,6
[…] […] […]
Bananer -2,4 4,8
Vitkål -2,8 -11,3
Gravad/rökt laxfisk -3,1 14,4
Vetebröd -3,9 -3,0
Honungsmelon -4,6 -15,4
Salladskål -6,0 7,0
Djupfryst frukt och bär -7,0 -7,6
Päron -13,2 27,3
Morötter -14,5 0,6
Färsk lax -18,1 6,9

Källa SCB