Mathem, Sveriges ledande renodlade matbutik på nätet, går ihop med Axfoods e-handelsaktör Mat.se och skapar ett ännu starkare kunderbjudande. Sammanslagningen sker genom att Mathem förvärvar Mat.se mot en aktieöverlåtelse till Axfood av nyemitterade aktier i Mathem. Samtidigt tecknas ett långsiktigt samarbetsavtal mellan Mathem och Axfoods inköp- och logistikbolag Dagab.

Mathem går samman med Axfoods e-handelsaktör Mat.se. Resultatet av sammanslagningen av de två ledande spelarna på marknaden för e-handel av dagligvaror med hemleverans blir ett ännu starkare kunderbjudande genom hela kedjan, från den digitala produkten, till sortimentet och slutligen för logistiken och leveransen hela vägen hem till kunden.

– Kombinationen av Mat.se och Mathem blir en riktig tungviktare på marknaden för e-handel av dagligvaror med hemleverans! Samgåendet med Mat.se, som har en så väletablerad tjänst och spännande produkt, innebär många fina synergier, och kommer att resultera i ett starkt gemensamt kunderbjudande som alla vinner på. Detta är en väldigt spännande utveckling i Mathems tillväxtresa och jag ser fram emot ett tätt och givande samarbete med Axfood framöver, säger Johan Lagercrantz, vd på Mathem.

– Tillsammans med Mathem skapar vi nu ett starkare och bättre renodlat e-handelserbjudande för Mathems och Mat.se:s kunder. Det långsiktiga leverans- och samarbetsavtal som Dagab och Mathem ingår bidrar ytterligare till att stärka erbjudandet mot konsument, säger Klas Balkow, vd och koncernchef för Axfood.

Mathems förvärv av Mat.se sker genom en överlåtelse av nyemitterade Mathem-aktier till ett värde av 688 miljoner kronor, vilket gör Axfood till Mathems näst största ägare med en ägarandel på 16,5 procent. I samband med förvärvet av Mat.se har Mathem även ingått ett sjuårigt leverans- och samarbetsavtal med Axfoods inköp- och logistikbolag Dagab. Avtalet inkluderar samarbete kring inköp, sortiment och logistik.

– Samarbetsavtalet med Dagab ger oss stora möjligheter att ytterligare vässa vårt arbete med vårt sortiment, våra inköp och logistiken till våra logistikanläggningar, vilket i förlängningen leder till ett ännu spetsigare kunderbjudande. Vi är säkra på att majoriteten av våra kunder kommer att se detta som ett rejält lyft när samarbetet träder i kraft, säger Johan Lagercrantz.

Kinnevik kommer även fortsatt att vara Mathems största ägare med en ägarandel på 31 procent. Kinneviks vd Georgi Ganev kommenterar:

– Vi välkomnar Axfood som ägare och partner i Mathem. Axfoods ledande position och kunnande inom bra och hållbar mat kommer att ytterligare stärka Mathems kunderbjudande och vi ser fram emot att tillsammans fortsätta att stödja Mathem på deras spännande tillväxtresa.

Sammanslagningen av Mathem och Mat.se ska nu granskas av Konkurrensverket. Förutsatt att affären godkänns kommer Mathem att tillträda som ny ägare av Mat.se tio arbetsdagar efter att godkännandet erhållits.