I år har 350 000 män och 196 000 kvinnor möjlighet att löneväxla. Att nästan dubbelt så många män har den möjligheten beror på att de oftare tjänar över 50 000 kronor per månad, vilket är gränsen för när löneväxling är lönsamt. Och det ser olika ut i landet. I ett län kan exempelvis 150 procent fler män löneväxla medan det i ett annat län skiljer 20 procent mellan könen. -Man skulle kunna kalla löneväxling för ett ”pensionssparande för män”, säger Trifa Chireh, pensionsekonom på Länsförsäkringar.
– I och med basbeloppsförändringarna 2023 så behöver man tjäna minst 50 000 kronor för att det ska löna sig att löneväxla i år vilket är 2200 kronor mer än förra året. Det betyder att löneväxling under de senaste åren blivit alltmer som en subventionerad höginkomsttagarsparform för män, vilket är synd då det är en fantastiskt fin förmån som verkligen kan bygga pensionskapital säger Trifa Chireh, pensionsekonom på Länsförsäkringar.
Förutom att färre kvinnor än män har möjlighet att pensionsspara genom löneväxling, och därmed riskerar att få sämre pension, så kan reglerna kring löneväxling missgynna kvinnor vid en skilsmässa. Sparande som gjorts via löneväxling får nämligen behållas av den som står på sparandet, medan de pengar som ligger i ett investeringssparkonto (ISK) ingår i bodelningen och ska delas lika om paret skiljer sig.
Fakta om hur pensioner behandlas vid en skilsmässa
- Allmän pension och tjänstepension ingår inte vid bodelning.
- Privat pensionsförsäkring, individuellt pensionssparande (IPS), räknas in i det gemensamma giftorättsgodset och ingår i bodelningen vid en skilsmässa.
- Alla andra typer av sparande såsom ISK och kapitalförsäkring räknas in i det gemensamma giftorättsgodset och ingår i bodelningen vid en skilsmässa om det inte är märkt som enskild.
Därför kan du tjäna på att löneväxla
- Du kan få 6 procent extra i pensionsavsättning varje månad.
- Du placerar en del av bruttolönen i ett pensionssparande och betalar därför ingen skatt på dessa pengar, vilket innebär att skatten som skulle ha dragits på lönen istället investeras i din framtida pension.
- Du kan även sänka den framtida skatten – om pensionsbeloppet hamnar under brytpunkten för statlig skatt.
- Du ökar möjligheten att sluta arbeta tidigare då pensionen blir högre.
- Du kan inte konsumera upp pengarna som är öronmärkta till just din pension.
Fakta om löneväxling
Alla som har lön kan utnyttja förmånen att löneväxla om arbetsgivaren går med på det. Det enda som krävs är ett avtal med arbetsgivaren om att byta en del av bruttolönen mot extra avsättningar till tjänstepensionen. Det finns inte heller några formella hinder för hur stor andel av bruttolönen du får byta mot tjänstepension men för att det ska löna sig kan du inte sänka bruttolönen under brytpunkten. I år ökar brytpunkten med 2 200 kronor till knappt 50 000 kronor. Växlar du ut lön så att du hamnar under brytpunkten blir den negativa effekten av minskat underlag för allmän pension och allmänna försäkringar större än vad du tjänar på växlingen. För arbetsgivaren är löneväxling en plusaffär. Det blir i runda slängar 6 procent billigare att som arbetsgivare betala tjänstepension än att betala ut lön.