Ekonomiskt lyft väntar hushållen i slutet av året

Hushållen ser ut att få ett efterlängtat ekonomiskt lyft mot slutet av året. En kombination av högre löner, ökade pensioner, lägre inkomstskatter och sjunkande bolåneräntor skapar möjligheter för både ökat sparande och konsumtion. Denna positiva utveckling framgår tydligt i en ny rapport från Swedbank och sparbankerna, som visar hur hushållens ekonomiska situation kan förbättras framöver.

Högre disponibel inkomst ger mer i plånboken

Enligt rapporten, som har fått namnet Kvar till sparande, förväntas hushållen ha betydligt mer pengar kvar efter att boende och andra grundläggande levnadskostnader är betalda. De högre disponibla inkomsterna tillsammans med sjunkande bolåneräntor kan bli en välkommen lättnad för många familjer som under de senaste två åren har upplevt ett ekonomiskt stålbad.

– Efter två år av ekonomiskt stålbad ser hushållen ut att gå mot ljusare tider. Inte minst om inflationen landar på 1,9 procent i december och bolåneräntorna på 3,65 procent som är vår prognos, säger Arturo Arques, Swedbank och sparbankernas privatekonom.

Stockholmare får mest pengar över

Den största ekonomiska förbättringen väntas för småhusägare i Stockholm. Dessa hushåll kommer sannolikt att dra störst nytta av de högre inkomsterna, lägre skatterna och framför allt de minskade bolåneräntorna. Enligt rapporten kan de här hushållen få över 7 000 kronor mer i månaden.

Samtidigt visar rapporten att ensamstående och unga vuxna som bor i bostadsrätt i mindre orter som Västervik och Lidköping kommer att få den minsta ekonomiska förbättringen, med en förväntad ökning på mellan 500 och 800 kronor i månaden.

– Förlorarna är hushåll i hyresrätt. De har normalt mindre marginaler och kan inte dra nytta av eventuella räntesänkningar på samma sätt som småhusägare och bostadsrättshavare, säger Arturo Arques.

Många hushåll har inte råd med bil

Även om den ekonomiska situationen ser ut att förbättras för många hushåll, kvarstår utmaningar. För ensamstående och unga vuxna är bilen ofta en nödvändig utgift, men många har svårt att ha råd med denna, särskilt om de också vill kunna spara till oförutsedda utgifter, fritidsaktiviteter och andra nöjen.

Sammanfattningsvis ser det ut som att hushållen i Sverige går mot en ekonomiskt ljusare framtid, men förbättringen kommer inte att vara jämnt fördelad över hela landet eller mellan olika typer av hushåll. Medan småhusägare i storstäderna får mest pengar över, står hushåll i hyresrätter och unga vuxna inför fortsatt hårda ekonomiska utmaningar.

Rapporten kan laddas ner här.