Användandet av smartphones ökar och tar i allt större utsträckning över när det kommer till underhållning, shopping och att sköta bankärenden. Samtidigt är det få som kan tänka sig att köpa en begagnad telefon för att gynna miljön, och endast 2 procent av konsumenter lyfter hållbarhet som en viktig faktor när de köper en ny telefon. Det visar en ny undersökning från revisions- och konsultbolaget Deloitte.
– Det kan tyckas överraskande att inte fler väljer begagnade telefoner med tanke på hur stort fokus vi ser generellt på hållbarhet och hållbar konsumtion. Men i takt med att vi använder våra telefoner alltmer ökar betydelsen av förlängd batteritid, lagringskapacitet och skärmstorlek, och hållbarhetsaspekten faller i skymundan, säger Jonas Malmlund, partner på Deloitte.
Deloittes rapport Digital Consumer Trends 2022 – the Scandinavian Cut visar att en majoritet av konsumenterna i de skandinaviska länderna nu föredrar telefonen för att använda sociala medier, kontrollera banksaldon och utföra sökningar. Telefonen är också den mest populära enheten när det kommer till att kolla shoppingsajter, göra onlineköp och spela spel.
58 procent av de tillfrågade tycker att de tillbringar för mycket tid på sina telefoner. Drygt hälften uppger att de håller sig vakna senare än planerat på grund av att de använder sin telefon, och hela 67 procent kollar telefonen så fort de vaknar på morgonen.
Allt fler använder telefonen för streaming och videoinnehåll
Enligt undersökningen tillbringar nästan var tredje person mer än två timmar om dagen på sociala medier, och då helst på telefonen enligt 77 procent av de tillfrågade. I och med TikToks ökande popularitet och introduktionen av Instagram Reels tittar dessutom allt fler på videoinnehåll på sina sociala medieplattformar. 42 procent säger att de tittar på korta videos på sociala medier minst en gång om dagen – en ökning med nästan en tredjedel från 32 procent förra året.
Andelen som väljer telefonen för att streama film och tv-serier ökar också, liksom streamandet generellt. Hela 81 procent av skandinaverna har nu tillgång till minst en video-on-demand-tjänst (SVOD) jämfört med 68 procent 2021.
– Det är intressant att dessa siffror fortsätter stiga trots att vi är ute ur pandemin och man åter kan röra sig fritt utanför hemmet. Det är imponerande att de stora SVOD-leverantörerna lyckas tillgodose en alltmer kvalitetsmedveten publik. Samtidigt skiljer sig siffrorna mellan olika leverantörer – somliga kämpar mer med att locka och behålla prenumeranter än andra, säger Jonas Malmlund.
Få smartphones köps begagnade
Marknaden för begagnade smartphones har ännu inte sett något större genombrott i Skandinavien, där 88 procent av telefonerna som köps är nya. Bland konsumenter som köpte sin nuvarande telefon 2017 eller tidigare var det 17 procent som köpte den begagnad eller renoverad. Bland de som köpte en ny telefon i år valde endast 14 procent en begagnad telefon.
Livslängden är den främsta orsaken till att konsumenter väljer bort begagnade telefoner. 28 procent av de som valt att köpa en ny telefon säger att de tror att den kommer ha en längre livslängd än en begagnad. Andra anger att de ville ha den senaste modellen, eller att en begagnad eller renoverad telefon är mindre pålitlig än en ny.
Endast 2 procent av konsumenterna lyfter fram koldioxidavtryck som en viktig faktor i deras beslut att köpa en viss smartphone. 2 procent fokuserar på att den ska vara lätt att reparera, och bara 1 procent inser värdet av återvinningsmaterial och produkter.
– Mer positivt är att dagens konsumenter använder sina smartphones under en längre tid innan de ersätter dem med nya. 2018 var den genomsnittliga längden en smartphone användes innan den ersattes 1,5 år. 2022 har snittet gått upp till 2 år. Vi ser samma ökning även i andra länder, vilket visar en global tendens att behålla telefonerna längre, säger Jonas Malmlund.
Om undersökningen
I Digital Consumer Trends 2022 – the Scandinavian Cut (tidigare Global Mobile Consumer Survey – the Nordic Cut) undersöker Deloittes TMT-specialister digitala trender bland användare i Sverige, Norge och Danmark. Årets rapport baseras på svar från totalt 4 000 respondenter i Skandinavien.
Temat smartphones är ett av flera som undersöks i rapporten – den behandlar allt från streamingvanor och dataskydd till spelande och hållbarhet.