Lista: 5 Tips till dig som är ny styrelseledamot 

Styrelsearbete är ett prestigefyllt och ansvarsfullt uppdrag som är både roligt och utvecklande. Anna Petersson, en av Sveriges främsta AI-experter samt innovationschef på HighFive Innovationsarena, har lång erfarenhet av styrelsearbete. Hon ängelinvesterar i onoterade bolag samt är aktuell som en av initiativtagarna bakom Nyfikna Investerares styrelseutbildning med fokus på snabbväxande svenska techbolag i tidigt skede. Här delar Anna med sig av sina bästa tips till dig som är ny i rollen som styrelseledamot. 

 

 

 

  1. Klargör din roll och ditt värde
    Se till att du har en tydlig bild av din roll och att du vet vilket värde du är där för att tillföra. Det kommer göra uppdraget både roligare, mer motiverande och naturligtvis vara det som gör att du kan bidra till bolagets bästa.
  2. Var påläst
    Avsätt alltid tid innan mötet till att sätta dig in i frågorna som ska diskuteras så att styrelsemötena blir kärnfulla och värdeskapande.
  3. Håll riktlinjerna
    Var noga med att reflektera kring vad som är en styrelsefråga och inte. Det är lätt att diskussionerna drar iväg om inte alla i styrelsen är på det klara med vad som diskuteras i det här forumet eller vad som kanske är en mer operativ ledningsfråga.

4. Sätt dig in i formalian
    Se till att du är helt på det klara kring vilket ansvar du har som styrelseledamot och            vilken formalia du behöver sätta dig in i för att kunna ta det ansvaret.

5. Omvärldsbevaka mycket
   Gör din egen omvärlds- och trendanalys regelbundet och skapa dig din egen bild med         ditt perspektiv och din erfarenhet. Du är där för att du har något att tillföra så se till att       ge dig själva alla förutsättningar för att lyckas med det!