Filmstjärnan Leonardo DiCaprio här en ivrig påhejare av elektrifieringen. Han har hållit tal om klimatkrisen i FN och gjort reklam för Fiats elbilar. Nu köper han in sig i Polestar. Det framgår av en artikel i publikationen Recharge.

Att Leonardo DiCaprio räknas in bland Polestars storägare underlättar Polestars börsnotering i USA.

Geely, Volvo Cars och Leonardo DiCaprio behåller tillsammans 94 procent av bolaget, resterande sex procent av bolaget säljs på börsen. Med en värdering på hela 20 miljarder dollar, cirka 170 miljarder kronor, gäller det att göra bra PR för att få sålt aktierna. Här kan DiCaprio spela en viktig roll.

Vid börsnoteringen tillförs Polestar kapital på åtta miljarder kronor som kan användas för produktutveckling.

– Vi ska ha fem elbilar år 2025, och det ska lanseras två SUV:ar till 2024. Vi blir det enda elbilsbolaget med två suvar på vägen. Det är succéformulan för Polestar, sa vd Thomas Ingenlath under ett samtal med investerare.

Polestars tre kommande modeller övertäckta.

Polestar räknar med snabbt ökad tillväxt. Förra året sålde de omkring 10.000 bilar – i år är målet 29.000. Redan 2025 ska tillverkningen tiodubblas till 290.000 bilar.

Enligt Ingenlath gör tekniksamarbetet med Volvo Cars det möjligt att växa så fort.

– Vi startar inte helt ensamma där ute. Vår tillväxthastighet och vår förmåga är kopplad till att vi har tillgång till Volvokoncernens tillverkningsresurser med 100 års erfarenhet, säger Thomas Ingenlath.

Volvo Cars ska också börsnoteras och tros få ungefär samma värdering som Polestar. Det kan jämföras med Lucid som värderas till det dubbla trots att produktionen ännu inte dragit igång.

Den starkast lysande stjärnan på bilhimlen är givetvis Tesla som värderas 38 gånger högre än Polestar.