Ifall du funderar på att ta ett lån är det viktigt att det blir rätt. Oavsett om du ska köpa en bil, renovera hemmet eller behöver en ekonomisk buffert för oväntade utgifter finns det fler långivare på marknaden än vad du rimligtvis kan efterforska på egen hand. I den här artikeln kommer vi reda ut vilka låneformer som passar bäst för olika personer och hjälpa dig att hitta en långivare som passar dig. 

Vilket lån passar bäst för dig?

Alla har olika förutsättningar och behov när det kommer till lån. Vissa behöver låna flera hundra tusen kronor till en totalrenovering, medan andra bara behöver en buffert på ett par tusen kronor varje månad för att kunna täcka oväntade utgifter. Samtidigt är det inte alla som har ett bra kreditbetyg eller ens tillräckligt hög inkomst för att kunna få de bästa lånen. Nedan kommer vi att gå igenom olika låneformer för att ge dig en översikt innan vi går in i mer detalj i de följande avsnitten.

Vilka låneformer finns det?

Det finns olika typer av lån, och varje låneform är anpassad för olika behov. Vi kommer nu lista de vanligaste låneformerna och går sedan in i mer detalj nedan, så att du kan hitta det lån som passar dig bäst.

  • Privatlån

Privatlån är ett mångsidigt lån som kan användas för allt från renoveringar och resor till att samla skulder. Räntan varierar beroende på långivare och din kreditvärdighet, men är i regel lägst bland låneformerna.

  • Billån

Billån används för att finansiera köp av en bil och kan vara med eller utan säkerhet. Med bilen som säkerhet kan du få en lägre ränta än ett privatlån, men kom ihåg att det krävs en kontantinsats.

  • Kontokredit

Kontokredit är en flexibel form av lån där du har en godkänd kreditgräns som du kan nyttja vid behov. Denna typ av lån brukar anses vara bäst för den som behöver en ekonomisk buffert.

  • Snabblån

Snabblån är kortfristiga lån med hög ränta, ofta runt 40%, vilket får dem att klassas som högkostnadskrediter. Ansökningen går snabbt, men det är en dyr låneform. Det är viktigt att vara försiktig med snabblån och endast använda dem om du kan betala tillbaka snabbt.

Privatlån – bäst villkor och ränta

Privatlån är en populär låneform med relativt goda villkor och räntor. Många långivare erbjuder räntor kring 10%, baserat på din kreditvärdighet. Exempelvis erbjuder Nordea privatlån med en ränta på 6,70 – 14,70%. Ifall din kreditvärdighet är god kan du hamna i den lägre delen av räntespannet, vilket ger dig en mycket bra ränta på ditt lån. 

Privatlån, eller blancolån som de även ibland kallas, är utan säkerhet, vilket innebär att du inte behöver lämna någon säkerhet, betala kontantinsats eller på annat sätt förhandla med banken om vad lånet ska användas till. Om du inte har några betalningsanmärkningar och har en bra balans mellan inkomst och månatliga utgifter kan du i regel få ett privatlån – och då är det nästan alltid den bästa låneformen att välja.

Billån – bäst för dig som ska köpa bil

Billån är det bästa valet för dem som planerar att köpa en bil. Med bilen som säkerhet kan du dra nytta av lägre räntor, vanligtvis omkring 7%. En kontantinsats på minst 20% måste betalas, och du måste i regel köpa bilen av en auktoriserad bilhandlare som banken har godkänt på förhand. 

Ifall du vill köpa en begagnad bil, eller om du inte har pengar till en kontantinsats, kan det vara bättre att välja ett traditionellt privatlån, men kom ihåg att villkoren är bättre i ett billån med bilen som säkerhet.

Kontokredit – bäst för dig som behöver en buffert

Kontokredit är en flexibel form av kredit som kan vara användbar ifall du behöver en månatlig buffert. Du har en godkänd kreditgräns och betalar endast ränta på det belopp du använder, vilket innebär att du inte straffas med extra avgifter eller räntebetalningar om du inte nyttjar din kredit. Detta ger snabb tillgång till pengar när du behöver det, utan att behöva göra nya ansökningar som skadar din kreditvärdighet.

Snabblån – bäst för dig som behöver pengar akut

Snabblån erbjuder omedelbar tillgång till pengar, men det är viktigt att vara medveten om den höga räntan, ofta runt 40%. Det bör endast övervägas om du är säker på att du kan återbetala beloppet snabbt för att undvika höga kostnader. Antalet långivare som erbjuder snabblån är många, och det är inte alla som har schyssta villkor. Ifall din kreditvärdighet är låg och du måste låna pengar kan snabblån kännas som den enda utvägen, men innan du tecknar ett dyrt snabblån är det värt att se över andra alternativ, som att sälja saker du inte längre behöver eller eventuellt låna av familjemedlemmar eller närstående, även om detta bör göras med försiktighet. 

Det finns även situationer då snabblån faktiskt kan slå ett privatlån. Vissa långivare erbjuder nämligen räntefria och avgiftsfria snabblån under en kort period. Om du bara behöver låna en mindre summa pengar och vet att du kan betala tillbaka pengarna inom den perioden (ofta 14 dagar), kan det vara bättre än ett privatlån. Som sagt är det dock viktigt att du är försiktig med denna låneform.

Hur får jag det bästa lånet?

Att hitta det bästa lånet är inte helt enkelt. Med tanke på hur många långivare det finns, och att olika låneformer passar bäst för olika behov, är det inte konstigt att man kan känna sig lite förvirrad när man letar efter ett lån. 

Därför kan det vara en bra idé att använda en låneförmedlare som kan matcha dig med bra långivare baserat på dina förutsättningar. Hos låneförmedlare som Lendo och Sambla skriver du inte dina uppgifter och hur mycket du behöver låna. Baserat på den kreditbedömning de gör kan de sen presentera en lista över potentiella låneförmedlare, och hjälpa dig att komma i kontakt med dem. På så sätt behöver inte varje enskild långivare göra en egen kreditbedömning, eftersom de använder den som låneförmedlaren redan har gjort.

Utöver låneförmedlare finns det också hemsidor som jämför olika långivare och deras erbjudanden. Om du går till den här hemsidan kan du exempelvis se en lista över de bästa privatlånen med all relevant fakta och statistik du kan tänkas behöva. På så sätt kan du i lugn och ro gå igenom vilka långivare som experterna redan har plockat fram.