Den ekonomiska situationen i Sverige har fått hushållen över hela landet att bli mer medvetna om sina utgifter. Utvecklingen påverkar inte enbart privatpersoner utan även landets makroekonomiska läge. Åtskilliga butiker i landet har redan upplevt konsekvenserna av den pågående lågkonjunkturen och ökade kostnader.

Adyens årliga studie, Retailbarometern 2023, ger en tydlig insikt iDen ekonomiska situationen i Sverige har fått hushållen över hela landet att bli mer medvetna om sina utgifter. svenskarnas köpbeteenden. Resultaten visar att konsumenterna, mer än någonsin tidigare, ägnar tid åt att läsa på och jämföra priser inför ett köp. Hela 42 procent uppger att de nu lägger mer tid på att söka efter förmånliga erbjudanden innan de slutför ett köp. Denna ökade medvetenhet om priser har även lett till att allt fler svenskar väljer att avvakta med sina inköp och utnyttja högtider som Black Friday, julreor och andra återkommande säsongsreor. 38 procent uppger att det numera är en integrerad del av deras vanliga köpbeteende sedan prisökningarna började.

– Det kommer bli allt viktigare framöver för handlare att se över planerade kampanjer men också dra nytta av den data som de sitter på för att skräddarsy erbjudanden efter kundernas behov. När konsumenter blir mer prismedvetna får kampanjer och de stora kampanjhögtiderna större betydelse. Som handlare behöver man förstå att konsumenter antingen väntar ut kommande erbjudanden eller går till en konkurrent, säger Tobias Lindh, vd för Norden och Baltikum på Adyen.

En annan SIFO-undersökning, som genomfördes på uppdrag av Adyen, visar att en av fem svenskar är villiga att avvakta upp till en månad innan de slutför ett köp, i förhoppning om att priset ska sjunka eller inför en förväntad reaperiod. Dessutom visar undersökningen att en annan femtedel är beredda att vänta upp till ett halvår för att dra nytta av en reaperiod innan de genomför ett planerat köp. Mer än hälften, närmare bestämt 53 procent, är öppna för att byta ut sitt vanliga mat- eller livsmedelsvarumärke mot en billigare alternativ, med tanke på inflationen och den ekonomiska situationen.