I tider av ekonomisk turbulens finns det alltid ljusglimtar, som potentialen för innovation och omvandling. Den nuvarande lågkonjunkturen är inget undantag, och när traditionella finansiella system sviktar vänder sig många mot den digitala valutans värld. Men varför?

Bitcoin är upp över 50 procent i år, och handlas sedan en tid tillbaka runt 26 000 dollar-sträcket. Denna utveckling är inte enbart kopplad till spekulation. I en värld av stigande inflation har bitcoin och andra kryptovalutor faktiskt blivit mer framträdande på många investerares radar. Det är viktigt att förstå att kryptovalutor inte bara är en spekulativ tillgång. Visst, många associerar digitala valutor med volatila prisrörelser, men det är
också där en stor del av potentialen finns.

Ett tydligt tecken på kryptovalutors stadiga plats i den moderna ekonomin kom när världens största kapitalförvaltare BlackRock, tillsammans med en handfull andra ledande amerikanska kapitalförvaltare, för ett tag sedan vädjade till amerikanska SEC att godkänna en ny form av kryptofond. Och så sent som i förra veckan kom ett amerikanskt domstolsbeslut som ser ut att bana vägen för börshandlande fonder, så kallade ETF:er, med bitcoin som underliggande tillgång – USA är därmed ett steg närmare en reglerad investeringsform för kryptovaluta.

Denna typ av engagemang från stora finansiella aktörer understryker att krypto inte är en flyktig trend, utan snarare en växande sektor med betydande potential. Bitpanda har alltid betraktat krypto som en  bro mellan det traditionella och det nya. Vårt mål är varken att
förespråka eller avråda från investeringar i krypto; snarare vill vi ge människor möjligheten att förstå, utforska och engagera sig i denna värld på sina egna villkor.

Tekniken bakom krypto – blockchain – har potential att förändra mycket mer än bara valutamarknaden. Med sina transparenta och säkra egenskaper kan blockchain förändra allt från leveranskedjor till konstmarknaden. Det är dock viktigt att inse att denna teknologiska förändring inte kommer utan utmaningar. Frågor om reglering, dataskydd och miljöpåverkan måste adresseras noggrant. Men trots dessa utmaningar fortsätter kryptovärlden och blockchain att vara en katalysator för förändring och innovation runt om i världen.

Under en lågkonjunktur, när ekonomin är osäker och många söker efter nya, alternativa vägar framåt kan det vara just dessa digitala innovationer som står för en del av lösningen. Det är kanske därför intresset för krypto och blockchain har blivit så påtagligt under dessa tider.

Som med alla investeringar och ekonomiska beslut, är det av yttersta vikt att göra egen research, att närma sig ämnet med en öppen men försiktig inställning. Även om krypto kanske inte är svaret på alla våra ekonomiska utmaningar, kan det mycket väl vara en viktig del av diskussionen. Och i dessa osäkra tider är det viktigt att ha så många verktyg och perspektiv till hands som möjligt.

Disclaimer: Wera Henriksson, Head of marketing & growth på Bitpanda har författat för publicering i Finanstid. Påståenden och åsikter är krönikörens egna.