Affärssystem är för många företag kärnan i affärsverksamheten. Det är hjärnan som håller koll på allt som sker. Historiskt sett har sådana tjänster varit stora och inte alltför sällan svårnavigerade system. Tiderna håller dock på att förändras. 
Affärssystem har till stor del varit dumma och helt beroende av de uppgifter som tillhandahålls av dig som användare. För att göra dem effektiva har det krävts massor av manuellt och tidskrävande arbete. Covid-19-pandemin har dock ställt nya krav på branschen att ta fram mer smidiga och tjänster.
Nu behöver vi inte längre lägga tid på att söka igenom komplicerade rader, kolumner och tabeller för att hitta uppgifter. Om ett problem måste åtgärdas får man istället ett riktat meddelande med den specifika informationen som behövs för att lösa det. Maskininlärning gör samtidigt sitt intåg och nyttjar historik över interaktioner för att fatta beslut som endast kräver att du som användare klickar på godkänn vid behov. Allt paketerat i en enkel webbaserad lösning.
Fler kan innovera
Detta lägger en bra grund för framtida innovation inom många branscher när allt fler företag använder sig av mjukvara på olika sätt. Enligt IDC kommer uppemot två tredjedelar av alla företag att producera någon form av programvara om fem år, till 2025.
Framtidens affärssystem kommer att vara sammansatta av mikrotjänster som man prenumererar på. De kommer att bli som vatten och el – osedda motorer för lönsam verksamhet. De kommer att förstå behoven från olika företag från start och därmed eliminera många dyra konsulttimmar. Uppdateringar kommer att ske sömlöst precis som det görs idag i våra smartphones. De flesta användare kommer inte ens att veta att man interagerat med ett affärssystem när de arkiverar utgifter, bearbetar fakturor, kontrollerar lagersaldon eller gör en beställning.
 
Mer tid till kreativitet
Affärssystem blir smidiga, lyhörda och dynamiska. Människor kommer att ha det sista ordet, men för det mesta kommer vi att lita på programvaran. Dessa system kommer att vara snabba och mycket tillförlitliga. Det gör att människor kan göra vad de gör bättre än programvara nämligen att vara uppfinningsrika, företagsamma och tänka kreativt. Det  är dags att säga tack och farväl till den gamla skolans affärssystem och samtidigt ge ett varmt välkomnande till det som komma skall.
Claus Jepsen, CTO, Unit4