Kronans Apoteks nya automatiserade förpackningsmaskiner har efter några veckors testperiod tagits i fullt bruk. De nya förpackningsmaskinerna sköter automatiskt paketeringen av alla e-handelsleveranser från företagets centrallager i Enköping. De kan paketera upp till fyra gånger snabbare än tidigare manuell process. Samtidigt främjas miljön genom mindre paket och färre transporter samt genom att allt emballagespill försvinner. Det framgår av ett pressmeddelande.

Allt fler upptäcker hur smidigt det är att köpa medicin och andra apoteksprodukter via Kronans Apoteks e-handel och app. Men med ett sortiment på över 16 000 produkter så har det varit svårt för Kronans Apotek att ha emballage i alla olika storlekar. För att på ett hållbart sätt effektivisera paketeringslinjen har företaget investerat i paketeringsmaskiner som automatiskt läser av innehållet i kartongerna och anpassar lådans storlek.

– Extra emballage och större kartonger driver emballage- och fraktkostnad. Dessutom är det miljömässigt oacceptabelt med den stora mängd luft i paketen som fraktas runt på vägarna i onödan. Den automatisering vi nu gör av vår packlinje ger en effektivare produktion med högre kapacitet och en förbättrad kundupplevelsen då vi minskar både luft och fyllnadsmaterial i paketet, säger Hannes Hasselrot, Interim COO på Kronans Apotek och fortsätter:

– Det känns alltid extra bra när vi kan erbjuda våra kunder upplevelse genom tjänster och lösningar med fokus på hållbarhet. Det är idag en naturlig del av vår resa för en hållbar utveckling som också gynnar ökad lönsamhet på både kort och lång sikt, säger Hannes Hasselrot, Interim COO, Kronans Apotek.

Kronans Apoteks nya paketeringsmaskiner är i fullt bruk och kan hantera upp till 1600 ordrar i timmen. Maskinerna anpassar automatiskt emballagestorleken efter de varor som ska skickas vilket gör att paketen blir mindre, materialspill försvinner och både luft och fyllnadsmaterial i paketen minskas med upp till 30 %. Förpackningsmaterialet är framtaget av FSC-märkt och återvunnen råvara från välskötta skogar. Förpackningsmaterialet är även återvinningsbart.