Länsförsäkringar har räknat ut hur mycket det skiljer sig i månadskostnad mellan att köpa och hyra en etta i 21 studentstäder. -I år har priset på bostadsrätter sjunkit i princip hela landet vilket kan göra det intressant att se på en bostadsrätt som ett alternativ till att hyra en studentbostad. Samtidigt har bolåneräntan stigit och även osäkerheten på bostadsmarknaden, vilket man givetvis bör ta hänsyn till, säger Emma Persson, privatekonom på Länsförsäkringar.

Statistik från Studboguiden visar att det råder brist på studentbostäder i 45 procent av studieorterna under tredje kvartalet trots att något färre studenter antagits till universitets-eller högskolan, en minskning med sex procent till 257 378 personer.

Se bifogad bilaga för jämförelse av 21 studentstäder.
Vår uträkning visar att i det i dagsläget går att få ner boendekostnaden genom att köpa en liten bostadsrätt på åtta studieorter. Dock måste man ha med i beräkningen att räntan kan stiga och ha koll på bostadsrättsföreningens ekonomi. I stigande räntemiljö är det extra viktigt att se vad som händer med avgifterna om räntan stiger. Kontrollera gärna om föreningen tillåter uthyrning om ditt barn exempelvis vill studera utomlands under en period. Fundera också vad det innebär för din ekonomi som förälder om du hjälper barnet med köpet – både på kort och lång sikt, säger Emma Persson.

Många gånger är det föräldrarna som får hjälpa till med köpet av bostadsrätten. Här nedan kommer några tips till dig som ska hjälpa barnet att köpa bostadsrätt.

Att låna på mitt boende för att finansiera ett barns kontantinsats
Om man har belåningsutrymme kvar och din ekonomi klarar av en ökning av lånen kan du få bolån på upp till 85 procent av värdet på din egen bostad. Tänk på att ditt eget ekonomiska handlingsutrymme påverkas – om du t ex själv vill byta boende så småningom.

Om jag lånar ut pengar – vem ska äga barnets bostad?
Om du lånar ut pengar till ditt barn som sedan själv köper lägenheten får du en fordran, men är inte delägare. Väljer du istället att vara med och köpa bostaden blir du delägare.

Behöver man skriva papper om man lånar ut pengar till sitt barn?
Det är oftast inte nödvändigt. Det viktiga är att ni sparar de handlingar ni har kring banklånet, hur banklånet har använts och gör en gemensam enkel anteckning om att det är fråga om ett lån till barnet. Ni kan också skriva ett skuldebrev och i det ta in ränte- och amorteringsvillkor som liknar de som finns i banklånet.

Ränteavdragen – hur fungerar det med gemensamma lån?
Det är bara den av låntagarna som har betalt räntan på lånet som har rätt att göra ränteavdrag.

Vad gäller om jag ger mitt barn pengar som gåva?
Du bör skriva ett gåvobrev, även om det inte krävs enligt lag. I det tar du in villkor om att pengarna ska vara barnets enskilda egendom. Om du har flera barn kan du ange att hela eller delar av beloppet inte, eller ska, ska ses som förskott på arv.

Vad händer om mitt barn inte kan betala banklånen?
Om ni har lånat tillsammans är även du ansvarig för att lånet betalas och kan få betala hela lånet själv.

Vad ska man tänka på om barnet har en sambo?
Om du ger ditt barn pengar till köpet av bostaden är det viktigt att du skriver ett gåvobrev med villkor om att gåvan och eventuell avkastning ska vara enskild egendom. När ditt barn sedan använder pengarna för att köpa bostaden blir den del barnet köper med gåvopengarna också enskild egendom och undantas från en senare eventuell bodelning mellan ditt barn och sambon.

Kan man få bostadsbidrag
Du som har barn eller har fyllt 18 men är under 29 år kan söka bostadsbidrag från Försäkringskassan. För att få bostadsbidrag krävs att du hyr eller äger den bostad du bor i och är folkbokförd på bostadsorten.

Bilaga från Länsförsäkringar
Studentbostad – hyra eller köpa

Bygger på statistik från Svensk Mäklarstatistik och BostadsPortalen, Bostadslistan, Bostadsförmedlingen samt K2a.Kvadratmeterpris för en etta i juli samt augusti 2022 och för en studentbostad i typiska studentkommuner. I priset för bostadsrätten (23 kvadrat som enligt Studboguiden är den genomsnittliga storleken på en studentbostad) har vi räknat med en belåningsgrad på 85 % och en ränta på 2,30 % samt amortering på 2 % av belåningsgraden. Vi har inte tagit hänsyn till ränteavdrag. Vi har räknat med en avgift till föreningen på 1 750 kronor.

På dessa orter tjänar du per månad så här mycket på att köpa din bostad medan du studerar

Studieort Per månad
Sundsvall 1 303 kr
Östersund 702 kr
Västerås 546 kr
Borås 521 kr
Malmö 510 kr
Örebro 315 kr
Gotland 128 kr
Jönköping 3 kr


På dessa orter tjänar du så här mycket per månad på att hyra din bostad medan du studerar

Studieort Per månad
Linköping 151 kr
Luleå 155 kr
Uppsala 585 kr
Växjö 874 kr
Göteborg 1 028 kr
Halmstad 1 051 kr
Umeå 1 225 kr
Lund 1 819 kr
Stockholm 2 203 kr