Sommarsemestern hägrar runt hörnet och det är många av oss som ser fram emot den efter ett år av utmaningar och begränsningar. Men innan du packar kappsäcken bör du först ta en titt på cybersäkerhetsföretaget Bitdefenders checklista. Allt för att se till att du får en cybersäker sommarsemester.
Luften blir sakta lite lättare att andas och varje vecka dyker det upp nya destinationer som vi kan resa till igen i sommar. Efter ett mycket långt år med lockdowns och begränsningar är de flesta av oss förmodligen redo att njuta av livet på allvar.
Men sommarperioden är också den tid då många cyberbrottslingar arbetar övertid, just för att semesterfirare ofta är mer slarviga och mindre vaksamma när det gäller saker som cybersäkerhet.
Det är därför Bitdefender har sammanställt en checklista så att du kan förbereda dig inför semestern och fokusera på att vila upp dig.
Innan du åker på semester: 
✔️ Gör en säkerhetskopia av dina enheter – Med säkerhetskopior av din telefon, surfplatta och bärbara dator är du i en mycket bättre position om du skulle bli offer för en cyberattack, eftersom du kommer att kunna återställa din enhet när du åter kommer hem .
✔️ Ha starka lösenord och använd tvåfaktorsautentisering – Se dem som det första och andra steget för att säkra dina konton. I synnerhet kan tvåfaktorsautentisering i många fall skydda ditt konto från att tas över, om en cyberbrottsling lyckas ta reda på ditt användarnamn och lösenord.
✔️ Fyll på surfpotten och använd dem som din primära internetåtkomst – I somras gav många telekommunikationsföretag sina kunder mycket gratis data. Detsamma gäller inte nödvändigtvis i sommar, så se till att tanka väl och undvik publika trådlösa nätverk.
✔️ Uppdatera dina enheter och installera en säkerhetslösning på dem – då är de mindre utsatta för attacker.
✔️ Installera en VPN-tjänst. Om du använder ett VPN, ett virtuellt privat nätverk, när du surfar på nätet, särskilt i okända nätverk, kommer du att vara mer skyddad. VPN:er krypterar din anslutning, vilket gör det mycket svårare för cyberbrottslingar att avlyssna dina aktiviteter. Många VPN-leverantörer erbjuder också gratis testperioder.
✔️ Stäng av funktionen som automatiskt ansluter din enhet till wifi-nätverk – då hoppar enheten inte automatiskt på ett osäkert nätverk bara för att den är öppen.
✔️ Stäng av din Bluetooth-anslutning. Om din Bluetooth-anslutning är påslagen kan en hacker komma åt din enhet via den. Därför är det viktigt att den är avstängd när den inte används.

 

När du befinner dig på din semester:
✔️ Även om det inte är troligt att en tjuv har koll på vad du postar kan det vara bra att inte skriva vitt och brett om att man befinner sig på semester. Speciellt om dina sociala medier är offentligt tillgängliga. Vänta några dagar med att posta istället.
✔️ Undersök wifi-nätverket innan du ansluter till det. Både hemma och utomlands utgör okända wifi-nätverk en risk – även om du behöver en kod för att logga in. Det är ett känt trick för cyberbrottslingar att de skapar ett falskt wifi-nätverk som ser ut som det tillhör hotellet, caféet, campingplatsen eller var du än befinner dig. Ibland använder de öppna nätverk, andra gånger har de, precis som du, fått lösenordet till det legitima nätverket som de utnyttjar. Be personal på plats om både det specifika namnet och koden för nätverket, men var medveten om att detta inte på något sätt gör nätverket säkert.
✔️ Undvik onlinetransaktioner och shopping på semestern. Du ska aldrig ange din betalningsinformation i ett okänt nätverk. Om det har äventyrats av en hackare kommer allt du knappar in att fångas upp. Och det finns knappast någon värre tid att spärra ditt kort än när du är på semester.
✔️ Klicka inte på länkar du inte litar på – särskilt inte om du surfar på webbplatser utomlands där det kan vara svårt att se om en sida är falsk eller legitim.
✔️ Om något låter för bra för att vara sant är det oftast just det. Om du får bra erbjudanden i din mailkorg eller som ett SMS om saker, måltider eller aktiviteter under din semester, bör du vara extra vaksam.