Chordate Medical Holding ABs (publ) (“Chordate”) behandling har nu godkänts i en klinisk utvärdering på tre större sjukhus i Saudiarabien, beordrat av hälsoministeriet i landet. Det innebär att kostnaden för behandlingen automatiskt kommer täckas av den allmänna sjukvårdsförsäkringen och Chordates distributör ges access att erbjuda behandlingen till landets offentliga sjukhus. Chordate ingår i Finanstids koncept Veckans Aktie och aktien handlas upp över 36 % på tisdagseftermiddagen.

Chordates behandlingsmetod Kinetic Oscillation Stimulation (K.O.S) för behandling av kronisk rinit och kronisk migrän säljs idag via distributörer i Norden, Italien och Saudiarabien till kliniker och sjukhus som i sin tur behandlar patienterna.

Under hösten 2020 fick distributören i Saudiarabien K.O.S-behandlingen inkluderad i en ersättningskod för försäkringsbetalning på privata sjukhus. Sedan dess har behandlingen genomgått en klinisk utvärdering på tre större offentliga sjukhus i landet, där samtliga sjukhus nu gett ett godkännande. Chordates rinitbehandling kommer därmed att få en kod i den nationella behandlingskatalogen vilket innebär automatisk ersättning från den allmänna sjukvårdsförsäkringen då behandlingen ges. Försäkringsersättningen innebär att medborgare i Saudiarabien, som har fri sjukvård, slipper betala vid behandling med K.O.S eftersom sjukförsäkringen täcker kostnaden.

– Det här är ett stort genombrott i Saudiarabien tack vare ett gediget arbete av vår lokala distributör. Nu följer arbetet att sälja in och utbilda i behandlingsmetoden. Dessutom, eftersom K.O.S-behandlingen nu är godkänd för rinit har distributören meddelat ambitionen att undersöka möjligheterna att även få behandling av kronisk migrän accepterad, säger Anders Weilandt, vd på Chordate Medical.